понеделник, 14 февруари 2022 г.

Торта ванилия с конфитюр от горски плодове


Честит Свети Валентин 💗

За торта с диаметър 18 см.
Блат:
5 бр. средни яйца
140 г захар
10 г ванилова захар dr. Oetker
130 г брашно
1 ч. л. бакпулвер
20 г лимонов сок
25 г растително масло 

150 мл. захарен сироп за напояване на блатовете
 
Приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта, с помощта на миксер, до пухкава консистенция на висока скорост (разбивам за около 8-10 минути)
 Комбинирайте сухите съставки.
Добавете половината от сухите съставки към яйчената смес, след това изсипете лимоновия сок и растителното масло, след което добавете втората част от сухите съставки. В същото време разбъркайте сместа с шпатула.
Печете на 170° за около 40-45 минути
След като се изстуди напълно, нарежете блата на три еднакви платки.
 
За крема:
300 г пудинг Ванилия dr.Oetker
100 г масло, стайна температура
300 г маскарпоне
200 г бял шоколад
120 мл. млечна сметана 33% масленност
 
Приготвяне:
Пригответе бял ганаш от шоколада и сметаната и го приберете в хладилника, докато се изстуди напълно.
Пригответе 1 пак. пудинг dr.Oetker , според указаното на опаковката и го оставете да изстине напълно, като поставите свежо стреч фолио по повърхността му. Отделете 300 г от него, на останалото количаство се насладете на мига 😋 Разбийте маслото на пухкав крем и прибавете ваниловия крем лъжица по-лъжеца към него, като не спирате да разбивате с миксера. Прибавете мекото маскарпоне и разбъркайте отново. Разбийте изстудения бял шоколадов ганаш, докато стане на крем. С помощта на шпатула, смесете двата крема внимателно до еднородност.
 
За конфитюра:
2 ч. ч. горски плодове
⅓ ч. ч. захар
Сварете плодовете със захарта, докато омекнат. Прецедете ги, за да отделите семената.
 
Сглобяване:
Поставете първата част от блата, директно върху чиния за сервиране.
Поставете ринг за оформяне на торти и ацетатно фолио отстрани. Напоете блата със захарен сироп и поставете от крема. Върху крема, разпредлете 3-4 супени лъжици конфитюр.
Продължете, до изчерпване на количествата, като завършите с напоен блат, без крем. Така приготвената торта, приберете в хладилника за една нощ.
 
За глазурата, аз приготвих швейцарски маслен крем, но ако предпочитате, може да го замените с друг.
 
За него ще са ви необходими:
4 белтъка от големи яйца
300 г захар
400 г меко, на стайна температура масло
1 ч. л. ванилов екстракт dr. Oetker
 
Приготвяне:
Поставете в купата на панетарен миксер белтъците и захарта на водна баня. Бъркайте, докато захарта се стопи напълно. Поставете купата на миксера и разбите сместа на твърд, стабилен крем. Междувременно, докато се разбива, белтъчната маса трябва да се охлади до стайна температура. Ако не се охлади, оставете за кратко, докато се охлади, или разбивайте на ниска степен, докато това се случи. След това, прибавете маслото лъжичка по лъжичка, докато миксера продължава да разбива. Накрая прибавете ваниловия екстракт.
Готовия крем, можете да оцветите в цвят според вашите предпочитания със сладкарска гел боя.
Измажете тортата отгоре и отстрани с крема и я приберете в хладилника, докато стегне напълно. Украсете с целувки или розички от крем готовата торта. 

Насладете се на празника с вкусна храна, добро вино и хубава музика!

Последвайте ме в инстаграм и фейсбук за още вдъхновение!

2 коментара:

  1. Здравейте,
    Много пъти сте ми давали добри съвети, много от вашите рецепти съм правила успешно!За това, много благодаря �� ! Но сега питането ми е, може ли в швейцарският маслен крем да се сложи по-малко масло?

    ОтговорИзтриване