Шоколадов блат:
4 големи яйца
85 г пудра захар
15 г ванилова захар
60 г брашно
15 г какао на прах
25 г царевично нишесте
⠀
Сироп за напояване на блатовете:
70 г захар
100 мл вода
4 с.л. коняк или ром
⠀
Шоколадов крем:
200 г масло
70 г захар
100 г шоколад 40%
100 мл сметана над 30%
⠀
Глазура:
100 г млечен шоколад
100 г тъмен шоколад
180 мл млечна течна сметана 30%
За паниране:
150 грама средно смелени лешници, леко запечени
Приготвяне:
За да приготвите блата, загрейте фурната до 180°С. Намажете с мазнина форма с диаметър 20-22 см, покрийте с хартия за печене.
Разбийте с миксер яйцата, захарта и ваниловата захар за 10 минути, докато се превърнат в много плътен крем.
Пресейте брашно, нишестето и какаото върху разбитите яйца и внимателно разбъркайте с шпатула, докато получите еднородно на цвят тесто, без бучки.
Изсипете тестото във формата, изгладете повърхността и печете 25-30 минути. За готовност проверете с дървено шишче. Готовия блат охладете напълно, след което го разрежете на три еднакви платки.
За да приготвите сиропа, сварете водата и захарта за
няколко минути на тих огън. Свалете от огъня, охладете напълно. След това
добавете рома или коняк.
⠀
За шоколадовия крем, загрейте захарта със сметана, докато
се разтвори напълно. Свалете от огъня и залейте начупения шоколад. Разбъркайте,
докато шоколадът се разтопи напълно. Получената смес охладете до стайна
температура.
Разбийте маслото добре с миксер и постепенно добавете
шоколадовата смес, лъжица по лъжица, като разбивате добре след всяко добавяне.
Разбийте, докато получите гладък крем.
За шоколадовата глазура, загрейте сметаната и залейте с
нея шоколада. Разбъркайте до гладък крем и я разделете на две равни части.
Едната част, приберете в хладилника за няколко часа,
докато се втвърди.
Сглобете тортата, като поставите тортен ринг и ацетатано фолио по стените му директно
върху чиния за сервиране.
Напоете го със сироп и добавете ⅓ от шоколадовия крем.
Поставете следващата платка, напоете отново със сироп и поставете ⅓
част от крема. Покрийте с последната платка и поставете и последната част от
крема. Заравнете и поставете тортата във фризера за 10-15 минути.
Излейте половината от шоколадовия ганаш за глазурата,
върху тортата и я приберете в хладилника за поне 4-6 часа.
След това време, разбийте останалия студен шоколодов
ганаш с миксер и намажете с него тортата отстрани. Панирайте с лешниците тортата по борда.
Декорирайте тортата по ваш вкус и да ви е вкусно!
Това е една от най-красивите торти, които съм виждала!
ОтговорИзтриванеМного, много красиво !
ОтговорИзтриванеЯ такой красивый конечно не сделала, но вкусный получился 😄 Спасибо большое за рецепт!🤗
ОтговорИзтриванеCe este decorul rosu?
ОтговорИзтриванеQ idima es ??
ОтговорИзтриване