събота, 5 декември 2020 г.

Филе от сьомга с доматено ризото

                                Ориз Екстра Крина в подкрепа на SOS каузата

В продължение на своята грижа към семейната трапеза КРИНА ще осигури на своите потребители възможността да подкрепят децата и семействата от програмите на SOS Детски селища България. Като производител на онези пакетирани храни, които всяко семейство обича и без които българската кухня не може – ориз, боб и леща – КРИНА ще дарява процент от всяка покупка на новия ориз Екстра в подкрепа на SOS каузата. Кампанията стартира от 29 юни в следните вериги: Кауфланд, Билла, Метро, Фантастико, Коме, ЦБА, Промаркет, Мандарин, 345, Дар Никон и Фреш маркет. 

💖Всеки от нас може да има принос в тази страхотна кауза, като си закупи Ориз Екстра Крина 1кг ще подкрепи децата и семействата в риск. 💖

Това е моето предложение за празничния Никулден! Ще си оближете пръстите, обещавам 😋 И ако някой ви каже, че не можете да направите перфектното ризото с този първокласен едрозърнест ориз, просто му покажете, че бърка, като приготвите тази рецепта!

Последвайте ме в инстаграм, за да не пропуснете нито едно от предстоящите ми предложения за празници!

Необходими продукти:

300 гр чери домати

4-5 с. лъжици слънчогледово олио

1 голяма глава кромид лук

2 скилидки чесън, счукани

250 гр Едрозърнест Ориз Екстра на марката Крина  

500 гр доматен сос тип Арабиата за паста, готов (аз използвах домашно приготвен, ароматизиран с риган)

800 мл зеленчуков бульон, горещ

200 мл сухо бяло вино

Морска сол, черен пипер

Риган

4 филета сьомга

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180°C.

Подредете чери доматите в тава за печене и залейте с 1 супена лъжица зехтин и щипка сол. Печете във фурната за 20–25 минути.

Междувременно пригответе ризотото. Загрейте зехтина в голям тиган, добавете лука и гответе на умерен огън в продължение на 3-4 минути, докато омекне и се зачерви леко. Прибавете чесъна и гответе още 1 минута, като бъркате непрекъснато. Изсипете ориза и гответе още една минута, докато краищата му станат прозрачни. Започнете да добавяте от бульона на части и бъркайте от време на време, докато се усвои от ориза. Редувайте с виното, като отново бъркате често. Преди да добавите последната част от  бульона, прибавете доматения сос и разбъркайте отново. Прибавете последната част от бульона, но не чакайте да се поеме напълно от ориза, за да остане ризото сочно. Ориза трябва да е сварен ал денте, не преварен, а с леко по-твърда сърцевина и зърната трябва да са цели. За приготвянето са ви необходими около 25–30 минути. Свалете от котлона.

Извадете печените чери домати от фурната, след което ги разбъркайте при ризотото. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Овкусете 4 филета сьомга от двете страни със сол и черен пипер.

На средно-силен котлон, поставете тиган с една супена лъжица зехтин. Прибавете филетата сьомга с кожата надолу и гответе, докато се зачерви много добре. Обърнете от другата страна и гответе отново до зачервяване. Ако филетата са по-дебели, гответе и от страните за около 20-30 секунди. Не прекалявайте, за да остане рибата сочна.

Гарнирайте ризотото с пресни листа риган, за допълнителен вкус и аромат, както и с прясно изцеден лимонов сок рибата.

Сервирайте, докато всичко е още топло!

Няма коментари:

Публикуване на коментар