Ако някога сте имали резерви да си купите от този боб, непременно се отървете от тях. Наистина препоръчвам горещо на всеки, който се чуди, кой е боба, който ще се свари бързо и ще има тънка ципа?! Този "Български боб на Крина Имало едно време" просто се топи като масло, наистина съм много впечатлена и доволна от крайния резултат. Винаги съм си мислила, че този които моята майка произвежда на в нейната градина е най-хубавият, които може да съществува, но тук смело мога да каже, че този на Крина, не отстъпва по никакъв начин. Да не говорим, че се свари супер равномерно за 1 час, след като беше накиснат предварително.
Аз съм сигурна за себе си, че това е продукт, който ще използвам с удовлствие и без притеснения в бъдеще!
Не се двоумете дали да направити боба без джолана, когато рецептата става автоматично подходяща за трапезата на Бъдни вечер! Страхотен е този печен боб, със или без месо!
Необходими
продукти:
500 г български боб Крина Имало една време
1 стрък праз лук
1 глава лук
2 моркова
¼ ч.чаена олио
5-6 бр. малки леко
люти чушлета от тулшия
1 с.л. сушен джоджен
1 с.л. гъсто доматено пюре
1 ч.чаша доматен сок
1 с.л. червен пипер
1 с.л. с връх брашно
сол и черен пипер
Приготвяне:
Накиснете
боба от вечерта. На другия ден излейте водата и го измийте много добре. Поставете боба в тенджера със студена вода и нарязавия на кубчета
морков. Варете на слаб огън до готовност. След като е готов, прецедете го от водата.
През това време, докато се вари боба, изпечете и джолана.
Овкусете го добре с червен пипер, черен пипер, сушена мащерка и сол и го поставете в плик за печене с ¼ чаена чаша вода. Печете за 2 часа във фурната на 180°С.
В тиган с незалепващо покритие загрейте олиото и добавете нарязаните на кубчета лук и праз лук. Запържете ги, докато омекнат и посолете накрая. Прибавете червения пипер и брашното и разбркайте, за да се запържат леко. След това прибавете доматеното пюре, доматения сок и 1 чаша топла вода. Подправете със сушения джоджен, сол и черен пипер, разбъркайте.
Изсипете запържените продукти към сварения боб, разбъркайте всичко добре и го изсипете всичко тавичка за печене. По средата поставете изпечения джолан и разпределете лютите чушлета върху боба.
Поставете тавичката с боба и джолана в предварително загрята фурна на 190°С. Печете около 40 минути.
Сигурна съм, че никой не може да
устои на тази изключително вкусна българска гозба!
Да ви е вкусно!
Изглежда адски вкусно! Бих добавила и няколко капки винен оцет за овкусяване и аромат, както и домашно приготвен хляб. Мммммм.... Благодаря и бон апети!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви! Като се замисля, да, биха били чудесни добавките от вас :)
ИзтриванеТанче,
ОтговорИзтриванетова е традиционна и много вкусна българска храна.Особено през зимата.Чудесна е рецептата и снимките.
Поздрави, лека и спорна нова седмица !