събота, 19 декември 2020 г.

Печен боб със свински джолан на фурна


Ако някога сте имали резерви да си купите от този боб, непременно се отървете от тях. Наистина препоръчвам горещо на всеки, който се чуди, кой е боба, който ще се свари бързо и ще има тънка ципа?! Този "Български боб на Крина Имало едно време" просто се топи като масло, наистина съм много впечатлена и доволна от крайния резултат. Винаги съм си мислила, че този които моята майка произвежда на в нейната градина е най-хубавият, които може да съществува, но тук смело мога да каже, че този на Крина, не отстъпва по никакъв начин. Да не говорим, че се свари супер равномерно за 1 час, след като беше накиснат предварително. 

Аз съм сигурна за себе си, че това е продукт, който ще използвам с удовлствие и без притеснения в бъдеще!

Не се двоумете дали да направити боба без джолана, когато рецептата става автоматично подходяща за трапезата на Бъдни вечер! Страхотен е този печен боб, със или без месо!

Необходими продукти:

500 г български боб Крина Имало една време

1 стрък праз лук

1 глава лук 

2 моркова

¼ ч.чаена олио

5-6 бр. малки леко люти чушлета от тулшия

1 с.л. сушен джоджен 

1 с.л. гъсто доматено пюре 

1 ч.чаша доматен сок 

1 с.л. червен пипер 

1 с.л. с връх брашно 

сол и черен пипер

Приготвяне:

Накиснете боба от вечерта. На другия ден излейте водата и го измийте много добре. Поставете боба в тенджера със студена вода и нарязавия на кубчета морков. Варете на слаб огън до готовност. След като е готов, прецедете го от водата.

През това време, докато се вари боба, изпечете и джолана.

Овкусете го добре с червен пипер, черен пипер, сушена мащерка и сол и го поставете в плик за печене с ¼ чаена чаша вода. Печете за 2 часа във фурната на 180°С.

В тиган с незалепващо покритие загрейте олиото и добавете нарязаните на кубчета лук и праз лук. Запържете ги, докато омекнат и посолете накрая. Прибавете червения пипер и брашното и разбркайте, за да се запържат леко. След това прибавете доматеното пюре, доматения сок и 1 чаша топла вода. Подправете със сушения джоджен, сол и черен пипер, разбъркайте.

Изсипете запържените продукти към сварения боб, разбъркайте всичко добре и го изсипете всичко тавичка за печене. По средата поставете изпечения джолан и разпределете лютите чушлета върху боба.

Поставете тавичката с боба и джолана в предварително загрята фурна на 190°С. Печете около 40 минути.

Сигурна съм, че никой не може да устои на тази изключително вкусна българска гозба!

Да ви е вкусно!

3 коментара:

  1. Изглежда адски вкусно! Бих добавила и няколко капки винен оцет за овкусяване и аромат, както и домашно приготвен хляб. Мммммм.... Благодаря и бон апети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви! Като се замисля, да, биха били чудесни добавките от вас :)

      Изтриване
  2. Танче,
    това е традиционна и много вкусна българска храна.Особено през зимата.Чудесна е рецептата и снимките.
    Поздрави, лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване