вторник, 15 декември 2020 г.

КРЕХКИ МАСЛЕНИ СЛАДКИ СЪС СОЛЕН КАРАМЕЛ И ШОКОЛАД


Необходими продукти:

110 меко масло

60 г пудра захар

1 щипка морска сол

2 твърдо сварени жълтъка

2 с. лъчици течна сметана

200 г бяло брашно

1 ч. лъжичка екстракт от ванилия

120-140 г осолен карамел

50 г тъмен шоколад (60% какао), разтопен

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 180°С и застелете две тави с хартия за печене. Ако имате форма, като моята, използвайте я, стават страхотни в нея.

Твърдо сварените жълтъци трябва да са изстинали преди да ги използвате.

В голяма купа смесете брашното и солта.

С помощта на миксер разбийте маслото и захарта, докато станат светли и пухкави, около 3 минути. Пасирайте или смачкайте с пръсти много добре жълтъците, ванилията и сметаната, докато станат на гладка маса. Прибавете ги към маслото и захарта. Накрая добавете брашното на порции, докато се поеме от сместа и получите меко тесто.

Направете топчета по 10-11 грама всяко и ги поставете върху хартията за печене или във формичките, ако използвате такива.

Печете, докато краищата на сладките станат леко златисти, около 12-13 минути. По време на печенето (бих казала след 6 -7 минути) отворете фурната и с помощта на дръжката на дървена лъжица, натиснете внимателно в  центъра на сладките, за да направите дупка за карамела.

Оставете изпечените сладки да изстинат напълно, преди да ги напълните с карамел.

Накрая декоририрайте с разтопен шоколад.

Елате в инстаграм, за да видите как приготвих карамела за сладките!

Да ви е вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар