Необходими продукти:
110 меко масло
60 г пудра захар
1 щипка морска сол
2 твърдо сварени жълтъка
2 с. лъчици течна сметана
200 г бяло брашно
1 ч. лъжичка екстракт от ванилия
120-140 г осолен карамел
50 г тъмен шоколад (60% какао), разтопен
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180°С и застелете две тави с хартия за печене. Ако имате форма, като моята, използвайте я, стават страхотни в нея.
Твърдо сварените жълтъци трябва да са изстинали преди да ги използвате.
В голяма купа смесете брашното и солта.
С помощта на миксер разбийте маслото и захарта, докато станат светли и пухкави, около 3 минути. Пасирайте или смачкайте с пръсти много добре жълтъците, ванилията и сметаната, докато станат на гладка маса. Прибавете ги към маслото и захарта. Накрая добавете брашното на порции, докато се поеме от сместа и получите меко тесто.
Направете топчета по 10-11 грама всяко и ги поставете върху хартията за печене или във формичките, ако използвате такива.
Печете, докато краищата на сладките станат леко златисти, около 12-13 минути. По време на печенето (бих казала след 6 -7 минути) отворете фурната и с помощта на дръжката на дървена лъжица, натиснете внимателно в центъра на сладките, за да направите дупка за карамела.
Оставете изпечените сладки да изстинат напълно, преди да ги напълните с карамел.
Накрая декоририрайте с разтопен шоколад.
Елате в инстаграм, за да видите как приготвих карамела за сладките!
Да ви е вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар