Въпреки
ароматите, които сме свикнали да свързваме с приготвянето на Коледните сладкиши
и десерти (които аз
лично обожавам по всяко време на годината), смея да твърдя, че тази торта е
изключително свежа и подходяща за сезона.
Тортата е с
диаметър 18 сантиметра. За по голяма торта, количествата трябва да се увеличат.
150 грама
брашно
1 и ½ чаени лъжички бакпулвер
⅓ чаена
лъжичка кардамон
⅓ чаена
лъжичка индийско орехче
1 пакет
портокалови корички на др.Йоткер
2 яйца
1 щипка сол
100 грама
кафява захар
30 грама
бяла захар
1 пакет
Канелена захар на др.Йоткер
1 пакет
ванилова захар на др.Йоткер
100 грама
ябълково пюре (можете да си
го приготвите за 5 минути от една обелена и нарязана на кубчета ябълка, която
поставяте в малка тенджерка с 2-3 супени лъжици вода и задушавате под капак за
няколко минути на ниска температура, докато ябълката омекне. Пасирате и готово)
200 грама
настъргани на ситното ренде моркови
1 шепа
орехи, по желание
Приготвяне:
Поставете по
дъното на форма за печене с диаметър 18 сантиметра хартия за печене и намажете
стените и дъното с мазнина.
Пуснете
фурната да загрява на 180⁰С.
Смесете
брашното с подправките, портокаловите корички и бакпулвера.
В голяма
купа разбийте яйцата със солта, двата вида захар и канелената захар.
Прибавете
ябълковото пюре и настърганите моркови. Разбъркайте добре. Прибавете сухите
съставки и смесете с помощта на силиконова шпатула. Накрая прибавете ореховите
ядки, разбъркайте.
Разделете
сместа на три равни части и печете всеки блат по отделно в предварително
загрятата фурна за 20-25 минути. Ако имате три еднакви форми, ще стане
по-лесно.
Оставете
готовите блатове де изстинат напълно.
Необходими продукти за крема:
300 грама Маскарпоне
100 грама
млечна сметана
60-80 грама
пудра захар
1 чаена
лъжичка ванилов екстракт
200 грама
пресни малини
Приготвянето
е много лесно, поставете всички продукти в голяма купа и разбийте с миксера,
докато получите гладък крем. Маскарпонето и сметаната, трябва са студени.
Сглобяване:
Поставете
първия блат върху поднос за сервиране. Отстрани използвайте ринг за сглобяване
на торти и ацетатно фолио. Поставете ⅓ от крема и половината малини. Следва
отново блат, ⅓ от крема и останалите
малини. Отново блат и последната част от крема, изравнете добре.
Приберете
тортата в хладилника за една нощ.
Ако искате
можете да шпакловате тортата, както направих аз, но тя става идеално подредена, с помощта на ацетатното фолио и ринга за торти и можете да я декорирате само
отгоре, а отвън да я оставите (гола).
За
шпакловане можете да използвате същия крем, който направихме за пълнеж или да
направите друг, който обичате, например от масло, маскарпоне и пудра захар.
Наистина е
лесна за приготвяне, а резултата е една лека, ароматна, с леко кисел привкус от
малините торта, в която всеки ще се влюби, категорично!
Аз направих
тортата за рождения ден на моята най-добра приятелка, който отпразнувахме на
едно чудесно градинско парти и гостите, които изобщо не знаеха и не разбраха
докато похапваха, че тортата е с моркови, бяха изненадани и очаровани от вкуса
и!
Опитайте и
да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар