неделя, 7 юли 2019 г.

Морковена торта с малини

Много често казвам, че изкушението и вдъхновението дебнат отвсякъде, както в случая посещението ми в един ресторант в центъра на Пловдив, където опитах подобна торта с малини. Със сигурност моята рецепта е доста различна, но идеята с малините много ми допадна. Разликата е, че моята торта е много лека и лятна версия, защото приготвих блат без мазнина и направих крема без масло, както е в класическия вариант и както беше тази, която опитах. Единственото, което е традиционно, е използването на малко канела, индийско орехче и млян кардамон, който също май си е от мен, но няма да споря, защото не съм прочела всички съществуващи рецепти. И за да разбия митовете, че Морковената торта се приготвя през есенно-зимния период, реших че точно тази рецепта може да го докаже категорично!
Въпреки ароматите, които сме свикнали да свързваме с приготвянето на Коледните сладкиши и десерти (които аз лично обожавам по всяко време на годината), смея да твърдя, че тази торта е изключително свежа и подходяща за сезона.

Тортата е с диаметър 18 сантиметра. За по голяма торта, количествата трябва да се увеличат.

Необходими продукти за блата:
150 грама брашно
1 и ½  чаени лъжички бакпулвер
⅓ чаена лъжичка кардамон
⅓ чаена лъжичка индийско орехче
1 пакет портокалови корички на др.Йоткер
2 яйца
1 щипка сол
100 грама кафява захар
30 грама бяла захар
1 пакет Канелена захар на др.Йоткер
1 пакет ванилова захар на др.Йоткер
100 грама ябълково пюре (можете да си го приготвите за 5 минути от една обелена и нарязана на кубчета ябълка, която поставяте в малка тенджерка с 2-3 супени лъжици вода и задушавате под капак за няколко минути на ниска температура, докато ябълката омекне. Пасирате и готово)
200 грама настъргани на ситното ренде моркови
1 шепа орехи, по желание

Приготвяне:
Поставете по дъното на форма за печене с диаметър 18 сантиметра хартия за печене и намажете стените и дъното с мазнина.
Пуснете фурната да загрява на 180⁰С.
Смесете брашното с подправките, портокаловите корички и бакпулвера.
В голяма купа разбийте яйцата със солта, двата вида захар и канелената захар.
Прибавете ябълковото пюре и настърганите моркови. Разбъркайте добре. Прибавете сухите съставки и смесете с помощта на силиконова шпатула. Накрая прибавете ореховите ядки, разбъркайте.
Разделете сместа на три равни части и печете всеки блат по отделно в предварително загрятата фурна за 20-25 минути. Ако имате три еднакви форми, ще стане по-лесно.
Оставете готовите блатове де изстинат напълно.

Необходими продукти за крема:
300 грама Маскарпоне
100 грама млечна сметана
60-80 грама пудра захар
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
200 грама пресни малини
Приготвянето е много лесно, поставете всички продукти в голяма купа и разбийте с миксера, докато получите гладък крем. Маскарпонето и сметаната, трябва са студени.

Сглобяване:
Поставете първия блат върху поднос за сервиране. Отстрани използвайте ринг за сглобяване на торти и ацетатно фолио. Поставете ⅓ от крема и половината малини. Следва отново блат,  ⅓ от крема и останалите малини. Отново блат и последната част от крема, изравнете добре.
Приберете тортата в хладилника за една нощ.


Ако искате можете да шпакловате тортата, както направих аз, но тя става идеално подредена, с помощта на ацетатното фолио и ринга за торти и можете да я декорирате само отгоре, а отвън да я оставите (гола).
За шпакловане можете да използвате същия крем, който направихме за пълнеж или да направите друг, който обичате, например от масло, маскарпоне и пудра захар.

Наистина е лесна за приготвяне, а резултата е една лека, ароматна, с леко кисел привкус от малините торта, в която всеки ще се влюби, категорично!
Аз направих тортата за рождения ден на моята най-добра приятелка, който отпразнувахме на едно чудесно градинско парти и гостите, които изобщо не знаеха и не разбраха докато похапваха, че тортата е с моркови, бяха изненадани и очаровани от вкуса и!

Опитайте и да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар