сряда, 19 юни 2019 г.

Черешова фантазия

Необходими продукти:
За платката от череши:
300 грама череши, без костилки
2-3 супени лъжици захар, на вкус
1 чаена чаша вода
1 чаена лъжичка нишесте
15 грама желатин на листа, предварително накиснат в студена вода
2 супени лъжици ликьор Амарето

За крема:
60 грама крема сирене
60 грама заквасена сметана
40 грама кисело мляко
200 милилитра млечна сметана за разбиване, много студена
4-5 супени лъжици пудра захар (па ваш вкус)
1 пакет ванилова захар
100 грама обезкостени, смлени череши
60 грама обезкостени нарязани на едро череши
10 грама желатин, предварително накиснат в студена вода  

За брауни блата:
150 грама масло
150 грама тъмен шоколад
3 яйца
100 грама захар
120 грама брашно Класик София Мел
30 грама какао
½ чаена лъжичка бакпулвер

За измазване:
150 грама меко масло
5 супени лъжици кондензирано мляко
2 супени лъжици крема сирене с висок процент мазнини

За декорация ще ви трябват още: Шоколадов ганаш, приготвен от 100 грама тъмен шоколад 20 грама млечен шоколад и 120 милилитра млечна сметана.
За декорация съм използвала също, пресни череши и цветове от Жасмин.

За напояване на блата ще ви трябва 100 милилитра захарен сироп, овкусен с Амарето по желание.


Приготвяне:
Започнете с приготвянето на черешовото желе.
Накиснете желатина в студена вода.
Нарежете черешите на половинки и ги сварете заедно във водата със захарта, докато омекнат. Накрая прибавете нишестето и разбъркайте за кратко, докато се сгъсти. Махнете черешите от огъня и ги оставете да поизстинат за кратко. Прибавете желатина и Амарето и ги изсипете в силиконова форма с диаметър 18 сантиметра. Можете да използвате и друг съд с такъв размер, но за да извадите желето цяло, ще трябва да поставите по стените и дъното на съда найлоново фолио. След това приберете желето във фризера, за да стегне по-бързо.

След това пригответе блата, като разтопите маслото и шоколада на котлона на много ниска температура или на водна баня, както предпочитате, само не забравяйте да разбърквате непрекъснато. Оставете сместа да се поохлади. През това време разбийте яйцата  и захарта с вилица. На тънка струйка, прибавете шоколада и маслото към яйцата и бъркайте непрекъснато. Накрая прибавете брашното, което сте смесили с бакпулвера и какаото.
Готовото тесто изсипете във форма за печене с диаметър 18 сантиметра.
Поставете формата в предварително загрята фурна на 180⁰С и печете 30-35 минути.
Готовия блат оставете да се охлади напълно преди да сглобите тортата.

През това време пригответе черешовия крем.
Накиснете желатина в студена вода.
Смелете черешите в кухненски робот или блендер. Другите обезкостете и нарежете на парчета.
Поставете всички продукти за крема без черешите в купа и разбийте с миксер на висока скорост, докато сместа се сгъсти.  Вземете една чаша от крема и го загрейте. Прибавете към него накиснатия желатин и разбъркайте. След това го оставете да изстине. Когато сместа е охладена я прибавете към основния крем и разбъркайте енергично. Прибавете и смлените череши, както и тези на парчетата.

Сглобяване:
Изрежете подутината на блата, ако се е появила такава (при мен имаше). Блата трябва да е абсолютно равен за най-добър резултат. Поставете ринг за оформяне на торти и ацетатно фолио отстрани на ринга, директно върху подходящ поднос за сервиране. Поставете блата и го напоете със захарния сироп с ликьор Амарето. След това изсипете по голямата част от крема, като заделите една малка част, за намазване и върху желето. Приберете тортата във фризера, докато стегне крема.

След това поставете готовото стегнало желе върху крема, което сте извадили много внимателно от формата.
Разпределете останалия крем отгоре на тънък слой. Може да ви остане малко крем, но това не е фатално J
Приберете тортата в хладилника за една нощ.
На следващия ден, направете крема за измазване, като разбиете до побеляване мекото масло и прибавяте лъжица по лъжица изброените продукти, докато получите гладък и мекичък крем, който е много лесен за нанасяне, а след като стегне, държи тортата стегната, защото стяга идеално. Шпакловайте тортата отстрани и отгоре и я приберете в хладилника, за да стегне (става много бързо).
След това си пригответе ганаша и го оставете да изстине. Декорирайте тортата с него и с черешите, ако ви харесва идеята.
Тортата не е натрапчиво сладка, напротив, много ефирна, елегантна и подходяща за летния сезон, защото може да се приготви и с други плодове.

Насладете и се!

13 коментара:

  1. Търпеливо дочаках разреза, защото бях сигурна, че вътре се крие изненада и не се излъгах. Прекрасна торта, Танче. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте. В продуктите за платката не виждам захар, а в обяснението за приготвянето е спомената водата със захарта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам, поправих се :) Захарта в този случай е на вкус, просто опитайте и не прекалявайте, за да бъде платката свежа и да се усеща черешовия вкус.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря. Поздрави и прекрасни летни дни

      Изтриване
  3. Здравейте, ще може ли да посочите какво е количеството на какаото в блата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. 20 грама е какаото, ще го допиша, забравила съм го. Блата става чудесен и без какао, но за по-наситен вкус е хубаво да се добави.

      Изтриване
  4. Днес импровизирах с тази рецптата и с нетърпение очаквам утре да я опитаме!
    Предусещам, че много ще ми хареса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадва, Мария :) Ще очаквам да споделиш впечатлението си, как ти се е сторила тортичката!
      Благодаря ти!

      Изтриване
  5. Здравейте, мога ли да заместя желетина на листа с желатин на прах и ако е възможно, какво количество да сложа? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Здравейте, аз имам същия въпрос. След малко ровене в интеренет, в крайна сметка успях да намеря следната пропорция: 7гр (1oz) желатин на прах = 3 листа желатин
      Вие намерихте ли разрешение на проблема?

      Изтриване
  6. Същото е количеството желатин, но начина на приготвяне е различен, има описание върху пакетчетата.

    ОтговорИзтриване