
За платката
от череши:
300 грама
череши, без костилки
2-3 супени лъжици захар, на вкус
2-3 супени лъжици захар, на вкус
1 чаена чаша
вода
1 чаена
лъжичка нишесте
15 грама
желатин на листа, предварително накиснат в студена вода
2 супени
лъжици ликьор Амарето
За крема:
60 грама
крема сирене
60 грама
заквасена сметана
40 грама
кисело мляко
200
милилитра млечна сметана за разбиване, много студена
4-5 супени
лъжици пудра
захар (па ваш вкус)
1
пакет ванилова захар
60 грама обезкостени нарязани на едро
череши
10 грама
желатин, предварително накиснат в студена вода
За брауни
блата:
150 грама
масло
150 грама
тъмен шоколад
3 яйца
100 грама
захар
½ чаена
лъжичка бакпулвер
За
измазване:
150 грама
меко масло
5 супени
лъжици кондензирано мляко
2 супени
лъжици крема сирене с висок процент мазнини
За декорация
ще ви трябват още: Шоколадов ганаш, приготвен от 100 грама тъмен шоколад 20 грама
млечен шоколад и 120 милилитра млечна сметана.
За декорация
съм използвала също, пресни череши и цветове от Жасмин.
За напояване
на блата ще ви трябва 100 милилитра захарен сироп, овкусен с Амарето по
желание.
Приготвяне:
Започнете с
приготвянето на черешовото желе.
Накиснете
желатина в студена вода.
Нарежете
черешите на половинки и ги сварете заедно във водата със захарта, докато
омекнат. Накрая прибавете нишестето и разбъркайте за кратко, докато се сгъсти.
Махнете черешите от огъня и ги оставете да поизстинат за кратко. Прибавете
желатина и Амарето и ги изсипете в силиконова форма с диаметър 18 сантиметра.
Можете да използвате и друг съд с такъв размер, но за да извадите желето цяло,
ще трябва да поставите по стените и дъното на съда найлоново фолио. След това
приберете желето във фризера, за да стегне по-бързо.
След това
пригответе блата, като разтопите маслото и шоколада на котлона на много ниска
температура или на водна баня, както предпочитате, само не забравяйте да
разбърквате непрекъснато. Оставете сместа да се поохлади. През това време
разбийте яйцата и захарта с вилица. На
тънка струйка, прибавете шоколада и маслото към яйцата и бъркайте непрекъснато.
Накрая прибавете брашното, което сте смесили с бакпулвера и какаото.
Готовото
тесто изсипете във форма за печене с диаметър 18 сантиметра.
Поставете
формата в предварително загрята фурна на 180⁰С и печете 30-35 минути.
Готовия блат
оставете да се охлади напълно преди да сглобите тортата.
През това
време пригответе черешовия крем.
Накиснете
желатина в студена вода.
Смелете
черешите в кухненски робот или блендер. Другите обезкостете и нарежете на
парчета.
Поставете всички
продукти за крема без черешите в купа и разбийте с миксер на висока скорост, докато сместа се
сгъсти. Вземете една чаша от крема и го
загрейте. Прибавете към него накиснатия желатин и разбъркайте. След това го оставете да изстине. Когато
сместа е охладена я прибавете към основния крем и разбъркайте енергично. Прибавете и смлените череши,
както и тези на парчетата.
Сглобяване:
Изрежете
подутината на блата, ако се е появила такава (при мен имаше). Блата трябва да е
абсолютно равен за най-добър резултат. Поставете ринг за оформяне на торти и
ацетатно фолио отстрани на ринга, директно върху подходящ поднос за сервиране. Поставете блата и го напоете със захарния
сироп с ликьор Амарето. След това изсипете по голямата част от крема, като заделите
една малка част, за намазване и върху желето. Приберете тортата във фризера,
докато стегне крема.

Разпределете
останалия крем отгоре на тънък слой. Може да ви остане малко крем, но това не е
фатално J
Приберете
тортата в хладилника за една нощ.
На следващия
ден, направете крема за измазване, като разбиете до побеляване мекото масло и
прибавяте лъжица по лъжица изброените продукти, докато получите гладък и
мекичък крем, който е много лесен за нанасяне, а след като стегне, държи тортата стегната, защото стяга идеално. Шпакловайте тортата отстрани и
отгоре и я приберете в хладилника, за да стегне (става много бързо).
След това си
пригответе ганаша и го оставете да изстине. Декорирайте тортата с него и с
черешите, ако ви харесва идеята.
Тортата не е натрапчиво сладка, напротив, много ефирна, елегантна и подходяща за летния сезон, защото може да се приготви и с други плодове.
Насладете и
се!
Търпеливо дочаках разреза, защото бях сигурна, че вътре се крие изненада и не се излъгах. Прекрасна торта, Танче. Поздравления!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Кате!
ИзтриванеПоздрави!
Здравейте. В продуктите за платката не виждам захар, а в обяснението за приготвянето е спомената водата със захарта
ОтговорИзтриванеСъжалявам, поправих се :) Захарта в този случай е на вкус, просто опитайте и не прекалявайте, за да бъде платката свежа и да се усеща черешовия вкус.
ИзтриванеПоздрави!
Благодаря. Поздрави и прекрасни летни дни
ИзтриванеЗдравейте, ще може ли да посочите какво е количеството на какаото в блата.
ОтговорИзтриване20 грама е какаото, ще го допиша, забравила съм го. Блата става чудесен и без какао, но за по-наситен вкус е хубаво да се добави.
ИзтриванеДнес импровизирах с тази рецптата и с нетърпение очаквам утре да я опитаме!
ОтговорИзтриванеПредусещам, че много ще ми хареса!
Много ме зарадва, Мария :) Ще очаквам да споделиш впечатлението си, как ти се е сторила тортичката!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Здравейте, мога ли да заместя желетина на листа с желатин на прах и ако е възможно, какво количество да сложа? Благодаря!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеЗдравейте, аз имам същия въпрос. След малко ровене в интеренет, в крайна сметка успях да намеря следната пропорция: 7гр (1oz) желатин на прах = 3 листа желатин
ИзтриванеВие намерихте ли разрешение на проблема?
Същото е количеството желатин, но начина на приготвяне е различен, има описание върху пакетчетата.
ОтговорИзтриване