Необходими
продукти:
около 400 грама
брашно Баница София Мел
7 грама суха
мая
110
милилитра прясно мляко
90 грама
захар
1 пакет
ванилова захар
½ чаена сол
1 яйце
2 жълтъка
40 грама
масло (аз използвах свинска мас)
За плънката:
50 грама
масло, много меко
50 грама
сушени череши
50 грама
стафиди
100 грама
ябълково бренди Калвадос
Приготвяне:
Намажете с
мазнина цилиндрична форма за печене с диаметър 15 сантиметра и височина 12
сантиметра, може да използвате и друга.
Загрейте леко
100 милилитра Калвадос и залейте стафидите и черешите, оставете настрана за
10-15 минути. След това излейте брендито и подсушете плодовете с кухненска
хартия.
Добавете маята
към млякото и 1 чаена лъжичка от общото количество захар. Разбъркайте и
оставете настрани за 15 минути, така маята ще се активира.
Разбийте
яйцата, жълтъците и останалата захар на пухкава лека смес. Разтопете маслото или маста, според това какво ще използвате.
Поставете брашното в голяма купа и прибавете всички продукти към него. Разбъркайте с дървена лъжица, докато всичко се смеси. След
това омесете с ръце, докато получите меко, нелепнещо тесто. Покрийте купата с тестото с
пластмасово фолио и го оставете на топло място, за да втаса, докато удвои обема
си.
Втасалото тесто, разточете на дълга лента с дебелина около ½ сантиметър, върху добре набрашнен
работен плод. Широчината на лентата, трябва да е около 20 сантиметра. Намажете
повърхността на тестото с мекото масло и поръсете равномерно плодовете. Притиснете ги леко в тестото. След
това нарежете от тясната страна на ленти с широчина 20 сантиметра всяка и ги
подредете една върху друга. Завийте ги на плътно руло и ги поставете в
намазаната с мазнина форма за печене. Покрийте тестото с найлоново
фолио и поставете формата на топло място за 30 минути, докато втаса.
Печете 10
минути на 180°С. След това покрийте горната част на Кулича с метално фолио,
намалете температурата до 160°С и печете още 25 минути. Отстранете
фолиото и печете още 10 минути. Цветът на изпеченото тесто, трябва да е приятно
кафеникаво-златист.
Невероятно пухкава и нежна текстура има този модерен в руските сайтове Кулич и всеки трябва да го има в колекцията си с печива, освен това се приготвя много лесно!
Да ви е
вкусно!
Вълшебница си ти Танче!
ОтговорИзтриванеПоздрави Катя
Здравейте, много хубава рецепта, но моля да обясните по-подробно за нарязването и навиването как се правят. От гореописаното не можах да си представя как да го направя. Благодаря ви!
ОтговорИзтриване