вторник, 16 април 2019 г.

Великденски Кулич Круфин (Easter Cake Cruffin)⠀



Необходими продукти:
7 грама суха мая
110 милилитра прясно мляко
90 грама захар
1 пакет ванилова захар
½ чаена сол
1 яйце
2 жълтъка
40 грама масло (аз използвах свинска мас)

За плънката:
50 грама масло, много меко
50 грама сушени череши
50 грама стафиди
100 грама ябълково бренди Калвадос

Приготвяне:
Намажете с мазнина цилиндрична форма за печене с диаметър 15 сантиметра и височина 12 сантиметра, може да използвате и друга.
Загрейте леко 100 милилитра Калвадос и залейте стафидите и черешите, оставете настрана за 10-15 минути. След това излейте брендито и подсушете плодовете с кухненска хартия.
Добавете маята към млякото и 1 чаена лъжичка от общото количество захар. Разбъркайте и оставете настрани за 15 минути, така маята ще се активира.
Разбийте яйцата, жълтъците и останалата захар на пухкава лека смес. Разтопете маслото или маста, според това какво ще използвате.
Поставете брашното в голяма купа и прибавете всички продукти към него. Разбъркайте с дървена лъжица, докато всичко се смеси. След това омесете с ръце, докато получите меко, нелепнещо тесто. Покрийте купата с тестото с пластмасово фолио и го оставете на топло място, за да втаса, докато удвои обема си.
Втасалото тесто, разточете на дълга лента с дебелина около ½ сантиметър, върху добре набрашнен работен плод. Широчината на лентата, трябва да е около 20 сантиметра. Намажете повърхността на тестото с мекото масло и поръсете равномерно плодовете. Притиснете ги леко в тестото. След това нарежете от тясната страна на ленти с широчина 20 сантиметра всяка и ги подредете една върху друга. Завийте ги на плътно руло и ги поставете в намазаната с мазнина форма за печене. Покрийте тестото с найлоново фолио и поставете формата на топло място за 30 минути, докато втаса.
Печете 10 минути на 180°С. След това покрийте горната част на Кулича с метално фолио, намалете температурата до 160°С и печете още 25 минути. Отстранете фолиото и печете още 10 минути. Цветът на изпеченото тесто, трябва да е приятно кафеникаво-златист.


Невероятно пухкава и нежна текстура има този модерен в руските сайтове Кулич и всеки трябва да го има в колекцията си с печива, освен това се приготвя много лесно!

Да ви е вкусно!

2 коментара:

  1. Вълшебница си ти Танче!
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте, много хубава рецепта, но моля да обясните по-подробно за нарязването и навиването как се правят. От гореописаното не можах да си представя как да го направя. Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване