петък, 19 април 2019 г.

Безглутенова палачинкова торта с крем от кашу и ягоди

Продукти:
Всички продукти, трябва да са на стайна температура
120 грама оризово брашно
50 грама кокосово брашно
25 грама кокосова захар
50 грама кокосово масло, разтопено
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
3 яйца
300 милилитра кокосово мляко
150 милилитра леко хладка вода, може и повече, ако е необходимо

Приготвяне:
Смесете яйцата с млякото, захарта и ванилията. Постепенно прибавете брашното, като смесвате добре, за да не останат бучки. Добавете разтопеното кокосово масло, разбъркайте отново.
Ако останалите продукти са студени, кокосовото масло ще се втвърди. Ако това се случи, поставете тестото върху купа с гореща вода, за да се разтопи маслото.
Загрейте тиган на средно висока температура. Намажете с четка с кокосова мазнина.
Преди да пържите прибавете водата. По-добре е постепенно да се добавя, за да не прекалите. Ако е необходимо, може да се увеличи или намали количеството.
Пържете палачинките от двете страни до светло златист цвят.

За крема:
2 чаши сурови ядки кашу, напоени в студена вода за поне четири часа или за предпочитане за една нощ
½ чаша консервирано кокосово мляко, разбито
¼ чаена чаша кокосово масло, разтопено и охладено
⅓ чаена чаша кленов сироп
2 супени лъжици пресен лимонов сок
1 супена лъжица ванилов екстракт
2 чаши ягоди, нарязани на филийки

Приготвяне:
В кухненски процесор или мощен блендер, поставете всички продукти, с изключение на ягодите и смелете за около 2 минути, или докато сместа е копринено гладка и кремообразна. Може да се наложи да добавите малко повече кокосово мляко или лимонов сок, за да се смели по-добре сместа.
След като е готов крема, опитайте и регулирайте сладостта и киселинността.
Сглобете тортата като редувате палачинки с крем и ягоди, до изчерпване на количествата.
Поставете тортата във фризера, за да стане стабилна за най-малко 2 часа преди рязане.
Препоръчвам ви да поставите ножа в гореща вода за минутка и да го подсушите, преди да нарежете тортата.

Аз декорирах тортата с крем от сметана и крема сирене, разбих заедно по 150 грама и от двете и овкусих с 2 супени лъжици пудра захар, ванилов екстракт и малинова прах.
Нямах време да чакам тортата да стегне добре и крема ми беше още доста мек, но вкусът е прекрасен!


Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Танче,
    страхотно предложение с кокос в различните му форми.Обичам много кокосовия аромат и ще се възползвам от твоето предложение по празниците.Чудесно и много красиво.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам много да опиташ рецептата, Ели! Благодаря ти!

      Изтриване