За блата:
4 яйца
110 грама
брашно
20 грама
пшенично нишесте
1 и ½ чаени
лъжички бакпулвер
110 грама
захар
10 грама
ванилова захар
85 милилитра
прясно мляко
55 грама
растителна мазнина
За крема:
2 жълтъка
50 милилитра
сок от компот от боровинки или друг боровинков сок
3 супени
лъжици захар
1 супена
лъжица сладък ликьор по ваш избор
4 грама
желатин на листа
3-4 супени
лъжици сладко от боровинки
50 милилитра
сок от компот от боровинки или друг
300 грама
маскарпоне
150
милилитра сладкарска сметана
2-3 супени
лъжици пудра захар
100 грама
пресни боровинки
Захарен
сироп:
80 грама
захар
120
милилитра вода
1 чаена
лъжичка лимон сок
Сварете
сиропа за 7-8 минути на тих огън и накрая прибавете лимоновия сок. Оставете да
изстине напълно.
Приготвяне:
За да
приготвите блата, разделете яйцата и разбийте белтъците с ¼ чаена чаша от
захарта.
Останалите
продукти без брашното, разбъркайте заедно много добре.
Прибавете
брашното с бакпулвера към сместа от
жълтъци, захар, ванилова захар, растителна мазнина и прясно мляко и разбъркайте
до гладкост.
Изсипете
тази смес при белтъците и разбъркайте внимателно с шпатула.
Изсипете
тестото в предварително приготвената тава и го изравнете.
Печете на
150⁰С за 30 минути. За да сте сигурни, че блата е готов, направете теста с
клечката.
За да
приготвите крема, накиснете желатина в студена вода. След това поставете
жълтъците, ликьора, захарта и сока от боровинки в удобна купа на водна баня.
Сварете сместа, като разбърквате непрекъснато и енергично с телена бъркалка,
докато се сгъсти и стене на пухкав крем.
Махнете
крема от котлона и разбъркайте още минутка, докато се поохлади леко. Прибавете
размекнатите листа желатин и разбъркайте, докато се стопят. След това охладете
крема в студена вода. Прибавете към този крем сладкото и боровиковия сок. След
което разбийте заедно мескарпонето със сметаната и пудрата захар и отделете
една част за намазване на рулото отвън. Останалия крем, прибавете към варения
крем и боровинките, но се уверете, че е напълно студен преди това. Разбъркайте
с шпатула, за да остане крема пухкав. Приберете го в хладилника за 1 час,
докато стегне.
Готовия блат
още топъл обърнете върху чиста памучна кърпа и отлепете хартията за печене. Навийте го
заедно с кърпата и го оставете да изстине напълно.
Прибавете
боровинките към крема, като ги разбъркате за да се разпределят в крема.
След това
развийте блата и го сиропирайте равномерно.
Разпределете боровинковия крем по цялата повърхност на блата и го
завийте плътно. Опаковайте рулото в найлоново фолио и го приберете в хладилника
за една нощ.
След както
рулото е готово, шпакловайте го със заделения крем от маскарпоне и сметана и декорирайте с пресни боровинки и свежи
теменужки.
Да ви е
сладко!
Вълшебства приготвяш, Таничка! Радваш очите и душата! <3
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ели! Много се радвам, че ти харесват рецептите, които споделям!
ИзтриванеКрасота!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате :)
Изтриване