събота, 30 март 2019 г.

Ливански Пилав с ориз и леща (Mujadara)






Необходими продукти:
¾ чаена чаша черна или кафява леща  (аз използвах любимата ми черна леща Белуга на Крина)
1 и ½ чаша жасминов ориз
2 и ½ чаени чаши вода
4 супени лъжици зехтин
1 и ½ чаени чаши нарязан на малки кубчета червен лук (около 2 глави)
1 скилидка чесън
½ чаена лъжичка млян кориандър
2 дафинови листа
1 пръчка с канела
¼ чаена лъжичка кимион
1 чаена лъжичка сладък червен пипер
сол
чаена чаша златни стафиди. Аз използвах тъмни.
½  чаена чаша печени шам-фъстъци

Приготвяне:
Пригответе лещата: Изплакнете лещата и я прибавете към малка тенджерка с топла вода. Варете за 30-40 минути (проверявайте дали е сварена, но не преварена). Към края на варенето овкусете със сол. Когато е готова, отцедете добре от водата и я оставете настрани, докато ви потрябва.

Пригответе ориза: Измийте ориза и го накиснете в студена вода в продължение на 15 минути. Междувременно загрейте зехтина и запържете лука. След като омекне и стане златист, прибавете чесъна, червения пипер и кимиона, разбъркайте за минута. Прибавете отцедения от водата ориз и разбъркайте отново, прибавете дафиновите листа, пръчката канела, мления кориандър и сол. Залейте с вряла вода, поставете капак върху тенджерата и гответе ориза на много ниска температура 20 минути. Отстранете съда с ориза от котлона и оставете за 10 минути без да махате капака.
След това добавете лещата, стафидите и нарязаните шам-фъстъци и разбъркайте внимателно с вилица. Покрийте съда и оставете пилафа да си почине за 20 минути.

Тази рецепта е подходяща за вегани и за хора с непоносимост към глутен.
Ако не сте от гореспоменатите, можете да консумирате пилафа гарниран с гъсто кисело мляко.

Да ви е вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар