Необходими продукти:
¾ чаена чаша черна или кафява леща (аз използвах любимата ми черна леща Белуга на Крина)
1 и ½ чаша
жасминов ориз
2 и ½ чаени
чаши вода
4 супени
лъжици зехтин
1 и ½ чаени
чаши нарязан на малки кубчета червен лук (около 2 глави)
1 скилидка
чесън
½ чаена
лъжичка млян кориандър
2 дафинови
листа
1 пръчка с
канела
¼ чаена лъжичка
кимион
1 чаена
лъжичка сладък червен пипер
сол
⅓ чаена чаша златни стафиди. Аз използвах тъмни.
½ чаена чаша печени шам-фъстъци
Приготвяне:
Пригответе
лещата: Изплакнете лещата и я прибавете към малка тенджерка с топла вода. Варете за 30-40
минути (проверявайте дали е сварена, но не преварена). Към края на варенето овкусете със сол. Когато е готова, отцедете добре от водата и я оставете настрани, докато ви потрябва.
Пригответе
ориза: Измийте ориза и го накиснете в студена
вода в продължение на 15 минути. Междувременно загрейте зехтина и запържете
лука. След като омекне и стане златист, прибавете чесъна, червения пипер и
кимиона, разбъркайте за минута. Прибавете отцедения от водата ориз и разбъркайте
отново, прибавете дафиновите листа, пръчката канела, мления кориандър и сол. Залейте с вряла вода, поставете капак върху тенджерата и гответе ориза на много ниска температура 20 минути. Отстранете
съда с ориза от котлона и оставете за 10 минути без да махате капака.
След това добавете
лещата, стафидите и нарязаните шам-фъстъци и разбъркайте внимателно с вилица.
Покрийте съда и оставете пилафа да си почине за 20 минути.
Тази рецепта е подходяща за вегани и за хора с непоносимост към глутен.
Ако не сте от гореспоменатите, можете да консумирате пилафа гарниран с гъсто кисело мляко.
Да ви е
вкусно!
Няма коментари:
Публикуване на коментар