петък, 1 март 2019 г.

Сарми с гъби и зеленчуци в сос Бешамел

Необходими продукти:
За 30 малки сармички.

15 листа кисело зеле, предварително сварени и разрязани наполовина
4 супени лъжици зехтин
300 грама гъби
2 стръка праз лук
2 скилидки чесън
3 глави кромид лук
3 големи моркова
Мащерка, червен пипер, сол, черен пипер

Приготвяне:
Почистете и нарежете всички зеленчуци на кубчета.
Поставете 1 лъжица зехтин и запържете лука, чесъна и морковите, докато се зачервят и омекнат. Извадете ги настрана. В същия тиган поставате 2 супени лъжици зехтин и запържете гъбите на силен огън, докато се зачервят и поомекнат. Извадете ги в чиния. В същия тиган прибавете една супена лъжица зехтин и изпържете праза, докато се зачерви и омекне леко.
Смесете всички зеленчуци и ги овкусете с подправките и сол на вкус.
Завийте сармичките и ги подведете плътно в подходяща тенджерка за готвене. Прибавете към тях 150 милилитра вода и ги сварете на слаб огън за 40-50 минути.

За 4 порции сос бешамел:
2 супени лъжици масло
2 и ½ супени лъжици брашно
400 милилитра прясно мляко
¼ чаена лъжичка индийско орехче
⅓ чаена лъжичка сол и малко черен пипер

Приготвяне на соса:
В малка тенджерка на среден огън разтопете маслото и прибавете брашното. Запържете за една минута, като разбърквате непрекъснато с телена бъркалка.
Загрейте добре прясното мляко и го прибавете наведнъж към маслото и брашното. Бъркайте непрекъснато на средна температура, докато соса заври и се посгъсти. Накрая овкусете със сол, черен пипер и индийско орехче.
Сервирайте, като изсипете по половин чаена чаша от соса в дълбока чиния и отгоре поставите от сармичките.
Поръсете с прясно нарязан магданоз или друга зелена подправка. Аз използвах мента.

Да ви е сладко!

3 коментара: