Необходими
продукти:
За 30 малки
сармички.
15 листа
кисело зеле, предварително сварени и разрязани наполовина
4 супени
лъжици зехтин
300 грама
гъби
2 стръка
праз лук
2 скилидки
чесън
3 глави
кромид лук
3 големи
моркова
Мащерка,
червен пипер, сол, черен пипер
Приготвяне:
Почистете и
нарежете всички зеленчуци на кубчета.
Поставете 1
лъжица зехтин и запържете лука, чесъна и морковите, докато се зачервят и
омекнат. Извадете ги настрана. В същия тиган поставате 2 супени лъжици зехтин
и запържете гъбите на силен огън, докато се зачервят и поомекнат. Извадете ги в
чиния. В същия тиган прибавете една супена лъжица зехтин и изпържете праза,
докато се зачерви и омекне леко.
Смесете
всички зеленчуци и ги овкусете с подправките и сол на вкус.
Завийте
сармичките и ги подведете плътно в подходяща тенджерка за готвене. Прибавете
към тях 150 милилитра вода и ги сварете на слаб огън за 40-50 минути.
За 4 порции
сос бешамел:
2 супени
лъжици масло
2 и ½ супени
лъжици брашно
400
милилитра прясно мляко
¼ чаена лъжичка индийско орехче
⅓ чаена лъжичка сол и малко черен
пипер
Приготвяне на соса:
В малка тенджерка на среден огън
разтопете маслото и прибавете брашното. Запържете за една минута, като
разбърквате непрекъснато с телена бъркалка.
Загрейте добре прясното мляко и го
прибавете наведнъж към маслото и брашното. Бъркайте непрекъснато на средна
температура, докато соса заври и се посгъсти. Накрая овкусете със сол, черен
пипер и индийско орехче.
Сервирайте, като изсипете по
половин чаена чаша от соса в дълбока чиния и отгоре поставите от сармичките.
Поръсете с прясно нарязан магданоз
или друга зелена подправка. Аз използвах мента.
Да ви е сладко!
Изглеждат чудесно, Танче!
ОтговорИзтриванеМмм, страхотни! Целувки!
ОтговорИзтриванеИнтересни сармички.
ОтговорИзтриване