За ябълките:
3 големи ябълки, не много сладки
1 пакет ванилова захар
1 супена
лъжица фина кафява захар
½ чаена
лъжичка канела на прах
За тестото:
2 големи
яйца
1 пакет ванилова захар
1 пакет ванилова захар
2 супени
лъжици захар
130 милилитра прясно мляко
настъргана кора от ½ лимон
1
и ½ чаена лъжичка бакпулвер
¼ чаена
лъжичка сода, угасена в 1 чаена лъжичка лимонов сок
Приготвяне:
Обелете
ябълките и ги нарежете на филийки. Премахнете вътрешността със семената.
Изсипете
лимоновия сок и лимоновите корички при парчетата ябълка,
поръсете с канела, ванилова и фина захар. Разбъркайте много добре.
В средна
купа разбийте с телена
бъркалка яйцата със захарта и лимоновата кора. Прибавете млякото и накрая брашното, в което предварително сте прибавили
бакпулвера. Разбийте отново
с телената бъркалка, докато получите гладко тесто, без бучки в него.
Загрейте на
средна температура 1 пръст растително олио в удобен съд за пържене.
Потопете
всяка филийка от ябълка в
тестото, обърнете няколко пъти,
за да се полепи максимално количество от тестото. Изпържете поничките от двете
страни в мазнината до златисто кафяво.
Поставете
готовите ябълкови понички върху чиния покрита с кухненска хартия, за да се
абсорбира излишната мазнина.
Готовите ябълкови понички сервирайте поръсени с пудра захар, горещи или студени и в двата случая са страхотни!
Готовите ябълкови понички сервирайте поръсени с пудра захар, горещи или студени и в двата случая са страхотни!
Аз добавих и
кленов сироп, за разкош!
Да ви е
сладко!
Честита баба Марта, Таничка! Бъдете живи, здрави, бели и червени във вас да блика щастие и любов! Пролетно настроение в душите! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТанче,мнооого сладко ми беше. Преядох.
ОтговорИзтриванеЧесто ще ги правя. Благодаря за рецептата.
Поздрави Катя