Необходими
продукти:
3 чаши
охладено пюре от сладки картофи
2 и ½
чаши брашно Баница София Мел
1 яйце
½ чаена
лъжичка сол
½ чаена лъжичка
пипер
¼ чаена
лъжичка смлян индийско орехче
1 супена
лъжица светло кафява захар
За соса:
2 чаена чаши загрято прясно мляко
¼ бял лук
2 скилидки
чесън
6-7 цели
листа от градински чай
¼ чаена лъжичка индийско орехче
¼ чаена лъжичка индийско орехче
3 супени
лъжици масло
3 супени
лъжици брашно Баница София мел
1 чаша
настъргано сирене Гауда
сол и черен пипер
на вкус
В голямата
купа смесете всички изброени продукти за ньоките.
Прехвърлете
тестото върху добре набрашнена повърхност. Омесете леко, докато се оформи на
топка. Разделете тестото на 8 парчета и направете от всяко дълго въже, около 2 ½,
3 сантиметра дебелина. Поставете всяко издължено парче тесто върху хартия за
печене и тавичка и ги приберете в хладилник за 30 минути.
Извадете
тестото от хладилника и го нарежете на парчета с дебелина 2 ½ сантиметра. Всяко
парче притиснете към обратната страна на вилица, за да направите ньоките с
характерната им шарка (можете да пропуснете
тази стъпка)
Сварете вода
в голяма тенджера. Сварете ньоките за 2-3 минути във врящата вода, докато
всички изплуват на повърхността и две минути след това. Извадете ги от водата с
решетъчна лъжица и ги поставете в чинии за сервиране.
В удобна
касерола, разтопете маслото и запържете в него лука и чесъна. Прибавете брашното
и разбъркайте с кухненска тел за минута. След това прибавете добре загрятото прясно мляко, листата градински чай и индийското орехче. Сварете соса на слаб огън около 3-4 минути,
разбърквайте непрекъснато. Извадете листата, от соса, те вече са го овкусили. Накрая прибавете сиренето и разбъркайте, докато се разтопи.
Прибавете от соса към ньоките, както и босилеково песто.
Да ви е
сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар