Необходими
продукти:
2 чаши брашно (320 грама)
1 пакет бакпулвер
1 щипка сол
3 яйца
1 чаша захар
1 пакет ванилова захар
3-4 капки портокалова есенция
настърганата кора от
един портокал
1 чаша
растително масло
1 чаша прясно мляко (250 милилитра)
2 супени
лъжици какао
½ чаена чаша
орехи
Приготвяне:
Намажете формата за кекс с разтопено масло. Ако използвате метална, ще трябва да я поръсите и с брашно.
Загрейте фурната до 170°С.
За разбиване можете да използвате обикновена кухненска тел.
Смесете брашното с бакпулвера и солта в удобен съд. В голяма купа разбийте яйцата със захарта, ваниловата захар, портокаловата есенция и портокаловите коричики. Постепенно добавете мазнината. След това добавете брашното и разбъркайте със силиконова шпатула, докато брашното се разпредели в сместа, но без да прекалявате. Накрая прибавете прясното мляко, като отделите 2 супени лъжици от него. Разбъркайте добре.
Отделете 1 чаена чаша от тестото и прибавете към него какаото и отделеното прясно мляко. Разбийте до равномерно тесто.
Изсипете половината от светлото тесто във формата, а отгоре разпределете какаовото. Поръсете с половината ядки и изсипете и останалото светло тесто. Поръсете и останалите ядки. Поставете формата във фурната и печете за 45-50 минути.
След като кекса е готов, го оставете да изстине за 10 минути във формата, преди да го извадите върху метална решетка.
Можете да го поръсите с пудра захар или да го залеете с шоколад.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар