Необходими продукти:
13-15 меки
бишкоти
1 чаена чаша
портокалов сок
3 портокала
400 грама
кисело мляко, стайна температура
200 грама
заквасена сметана
300
милилитра млечна сметана за разбиване
4 супени
лъжици пудра захар
8 супени
лъжици фина захар
16 грама
желатин
Поставете
ринг за оформяне на торти с диаметър 20 сантиметра върху чиния подходяща за
сервиране. Отвътре по стените на формата за по добър резултат поставете
ацетатно фолио.
Натопете
бишкотите в портокаловия сок и ги подредете по дъното на формата плътно една до
друга.
Нарежете
портокалите на кръгове и ги разполовете. Подредете ги по стените на формата.
Останалите портокали поставете в блендер и ги смелете много ситно. След това
поставете получената портокалова маса в малка тенджера и прибавете към нея 3
супени лъжици захар. Сварете, докато захарта се стопи. Разтворете 7 грама
желатин в 50 милилитра студена вода. След това го затоплете и го прибавете към
портокаловата маса. Отделете ½ чаена чаша от сместа. Изсипете останалата
портокалова смес в силиконова форма с диаметър 15-16 сантиметра или друг удобен
съд, от който ще можете да извадите желето по-късно. Приберете във фризера.
Разбийте
киселото мляко и заквасената сметана с 5 супени лъжици захар. Опитайте, ако не
ви е достатъчно сладко, прибавете още малко. Накиснете 9 грама желатин в 50
милилитра вода, докато набъбне. След това го затоплете, докато желатина се
разтвори напълно. Оставете го да се охлади леко и го прибавете към киселото
мляко. Разбийте сметаната с пудрата захар и прибавете и нея към сместа, като
разбърквате внимателно. Отделете 1 чаена чаша от сместа и я смесете с отделения
портокалов сок.
Изсипете
половината от млечната смес върху бишкотите и приберете формата във фризера,
докато стегне желатина (става доста бързо).
След това
извадете от формата желираната портокалова платка и я поставете по средата
върху добре желираната млечната смес. Изсипете останалия млечен крем, заравнете
и приберете отново във фризера, докато стегне.
Накрая
изсипете отделената част от млечния крем с портокалов сок. Приберете в
хладилника за няколко часа.
Премахнете
ринга оформящ тортата и ацетното фолио.
Декорирайте тортата по ваш вкус или просто нарежете и сервирайте. Прекрасна е, много нежна,
лека е ефирна! Приготвя се супер бързо, буквално за два часа, с времето в което
просто се изчаква стягането на желатина на няколко пъти.
Горещо
препоръчвам, за всеки който иска лек и ефирен десерт, ще ви хареса!
Няма коментари:
Публикуване на коментар