За 4 порции
Гарнитура ориз:
1 супени
лъжици масло
1 чаена чаша
жасминов ориз
2 чаени чаши
гореща вода
50 грама
бадемови пръчки
сол
За каймата:
1 глава лук
500 грама свинска
кайма
1 яйце
5 супени
лъжици галета
1 филия хляб, предварително накисната във вода и отцедена
½ чаена
лъжичка лют червен пипер на люспи
сол и черен
пипер
За соса:
2 скилидки
чесън
20 грама настърган
пресен джинджифил
4 зелени
чушки
1 супени
лъжица къри, меко люто
½ чаена лъжичка
смлян кимион
500 грама
млени пресни домати или от консерва
200 милилитра вода
200 грама
кисело мляко
4 стръка
магданоз
кисело мляко
Приготвяне:
Загрейте 1
супена лъжица масло в малка тенджерка и прибавете бадемите. Разбъркайте, докато
се запекат. Прибавете ориза и разбъркайте отново. Добавете 2 чаени чаши гореща
вода, малко сол и оставете на силен огън, докато заври. След това оставете ориза
да къкри 15 минути на много ниска температура, като поставите капак на
тенджерката. След това време, махнете ориза от огъня и го оставете за 15 минути настрани,
без да отхлупвате капака.
Нарежете
лукът на ситно и го прибавете към каймата. Прибавете яйцето, галетата,
накиснатия и отцеден от водата хляб и овкусете със сол, лют червен пипер и
черен пипер. С навлажнени ръце оформете около малки кръгли кюфтенца.
Изпържете ги добре от всички страни и ги оставете в голяма чиния покрита с кухненска хартия.
За да приготвите соса, загрейте маслото в удобен съд за готвене. Обелете и нарежете на ситно чесъна и
джинджифила, запържете ги леко в маслото и прибавете ¼ чаена чаша вода. Разбъркайте,
докато водата се изпари. Добавете кърито и кимиона и запържете за 20 секунди.
Добавете доматите, 200 милилитра вода и 1 супена лъжица захар, оставете на
среден огън соса да поври за 15 минути. След това пасирайте и прибавете
кюфтетата. Варете още 5 минути на слаб огън. След това махнете соса с кюфтета
от огъня и ги оставете да поизстинат за 10 минути. Накрая прибавете киселото
мляко и разбъркайте. Поръсете с нарязан магданоз. Сервирайте кюфтетата със сос
и гарнирайте с ориз и пържена чушка.
Да ви е
сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар