събота, 26 януари 2019 г.

Кюфтенца с индийски къри сос, пържена чушка и ориз с бадеми


За 4 порции

Гарнитура ориз:
1 супени лъжици масло
1 чаена чаша жасминов ориз
2 чаени чаши гореща вода
50 грама бадемови пръчки
сол

За каймата:
1 глава лук
500 грама свинска кайма
1 яйце
5 супени лъжици галета
1 филия хляб, предварително накисната във вода и отцедена
½ чаена лъжичка лют червен пипер на люспи
сол и черен пипер

За соса:
2 скилидки чесън
20 грама настърган пресен джинджифил
4 зелени чушки
1 супени лъжица къри, меко люто
½ чаена лъжичка смлян кимион
500 грама млени пресни домати или от консерва
200 милилитра вода
200 грама кисело мляко
4 стръка магданоз  
кисело мляко

Приготвяне:
Загрейте 1 супена лъжица масло в малка тенджерка и прибавете бадемите. Разбъркайте, докато се запекат. Прибавете ориза и разбъркайте отново. Добавете 2 чаени чаши гореща вода, малко сол и оставете на силен огън, докато заври. След това оставете ориза да къкри 15 минути на много ниска температура, като поставите капак на тенджерката. След това време, махнете ориза от огъня и го оставете за 15 минути настрани, без да отхлупвате капака.

Нарежете лукът на ситно и го прибавете към каймата. Прибавете яйцето, галетата, накиснатия и отцеден от водата хляб и овкусете със сол, лют червен пипер и черен пипер. С навлажнени ръце оформете около малки кръгли кюфтенца. Изпържете ги добре от всички страни и ги оставете в голяма чиния покрита с кухненска хартия.

За да приготвите соса, загрейте маслото в удобен съд за готвене. Обелете и нарежете на ситно чесъна и джинджифила, запържете ги леко в маслото и прибавете ¼ чаена чаша вода. Разбъркайте, докато водата се изпари. Добавете кърито и кимиона и запържете за 20 секунди. Добавете доматите, 200 милилитра вода и 1 супена лъжица захар, оставете на среден огън соса да поври за 15 минути. След това пасирайте и прибавете кюфтетата. Варете още 5 минути на слаб огън. След това махнете соса с кюфтета от огъня и ги оставете да поизстинат за 10 минути. Накрая прибавете киселото мляко и разбъркайте. Поръсете с нарязан магданоз. Сервирайте кюфтетата със сос и гарнирайте с ориз и пържена чушка.

Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар