Необходими продукти:
500 грама
брашно
15 грама бакпулвер
2 големи яйца
140 грама
захар
1 пакет
ванилова захар
250 грама
извара или Рикота
1/3 чаена
лъжичка сол
125 грама
масло
15 грама масло за
намазване на щолена след изпичане
Кората и сока
от един портокал и 1 лимон
150 грама стафиди
50 грама
червени боровинки
50 грама
кандирани череши
Ром Бакарди или друг
100 грама орехи
1 шепа
шамфъстък
пудра захар
за поръсване
Приготвяне:
Накиснете
сушените плодове в портокаловия сок, лимоновия
сок и рома за 2-3 дни.
Нарежете
ядките на едро.
Разбийте
маслото със захарта, ваниловата захар, портокаловите кори и лимоновите кори. Добавете
яйцата и изварата. Разбъркайте, докато получите гладка смес. Добавете и солта,
разбъркайте отново.
Накрая
добавете пресятото брашно с бакпулвера към сместа и омесете меко тестото.
Върху леко
набрашнена повърхност върху работния плод разстелете тестото и прибавете напоените
плодове и ядките. Омесете, докато се разпределят равномерно.
Оставете
тестото да почива за 15 минути.
Включете
фурната да загрява на 170°С.
Разделете
тестото на 3 части по около 500 грама всяка. Оформете щолените и ги поставете в
голяма тава постлана с хартия за печене.
Печете в
предварително загрятата фурна за 50-60 минути.
След готовност,
намажете топлите щолени с масло и ги поръсете обилно с пудра захар. Оставете ги
да изстинат напълно и ги приберете добре опаковани в пликове за 2-3 седмици, докато узреят.
Да ви е
сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар