440 грама (3 и ½ чаши) бяло брашно
230 грама (1
чаша) масло, със стайна температура
225 грама (1 чаша + 2 супени лъжици) фина бяла
захар
2 големи яйца
1/3
чаена лъжичка сол
2 чаени
лъжички ванилов
екстракт
10 капки
портокалова есенция (количеството
зависи от есенцията, която използвате)
1 и ½ супена
лъжица натурално какао
1 чаена
лъжичка прясно мляко
Приготвяне:
С помощта на
миксер, разбийте маслото и захарта в голяма купа, докато сместа стане светла и пухкава.
Не пренебрегвайте тази стъпка или бисквитките ще бъдат
много плътни.
Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате до пълното му усвояване от сместа.
След това добавете ванилията и портокаловата есенция.
Накрая прибавете брашното,
в което сте разбъркали солта, като разбивате само докато се разпредели в
маслено-яйчната смес, не прекалявайте.
Вземете тестото и го разделете на две части.
В едната
част прибавете какаото и прясното мляко и омесете, докато тестото се оцвети
равномерно.
Опаковайте двете парчета тесто във фолио за свежо съхранение и го приберете в хладилника за 2 часа.
Включете
фурната да загрява на 180°С.
Постелете
хартия за печене върху две големи тави.
След като
извадите тестото от хладилника, разточете и двете части, като поръсите плота с
брашно и тестото също. Изрежете с малка формичка звездичка безразборно по двете
платки. Белите звездички поставете в дупките на тъмното тесто, а тъмните в
бялото.
След това
изрежете бисквитки с голяма форма звезда и ги подредете върху тавите.
Печете
бисквитките за 7-8 минути, като не прекалявате, за да останат бели.
Да ви е
сладко!
Здравей Таничка.Току що сложих тестото в хладилника.Утре сутрин ще ги правя.Използвах свинска мас,надявам се да се получат.Тестото е много меко ��
ОтговорИзтриванеЗдравей, Милена
ИзтриванеЩе се радвам да споделиш резултата. Тестото след престоя в хладилника трябва да е стегнало, но времето е много топло и се работи трудно с маслено тесто по това време.