Необходими продукти:
100
милилитра хладка вода
11 грама
суха мая
1 супени
лъжица захар
250
милилитра гъст, по-кисел айран
65 милилитра
растително масло
550 грама
брашно Класик София Мел + допълнително за доомесване
1 чаена
лъжичка сол
За плънката:
350 грама телешка кайма
1 яйце
100 грама
настърган кашкавал
½ глава лук,
ситно нарязан
1 скилидка
чесън, пресован
½ чаена
лъжичка пушен червен пипер
½ чаена
лъжичка черен пипер
⅓ чаена лъжичка млян кимион
1 чаена
лъжичка сушена чубрица
Допълнително:
5-6 супени
лъжици домашна лютеница
разбито яйце за
намазване
Омесете
каймата, като смесите всички изброени продукти за плънката.
Разтворете
маята и захарта в хладката вода. Оставете за 10 минути, докато маята се
активира.
Затоплете
кефира и го смесете с растителното масло, добавете солта и разбъркайте.
Поставете брашното
в голяма купа и направете по средата кладенче. Изсипете в кладенчето всички
течни продукти. Първоначално разбъркайте с дървена лъжица, докато продуктите се
смесят. След това изсипете върху работния плот и омесете за около 10 минути, докато получите меко, нелепнещо тесто. Добавете още брашно, ако е необходимо.
Готовото
тесто разделете на части по 70 грама всяка. Направете от всяка част топче и
ги подредете върху тавичка поръсена с брашно. Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло място за 50-60 минути.
Всяко топче
разточете в кръг с диаметър 15 сантиметра. Намажете по средата с ½ чаена лъжичка домашна
лютеница и отгоре поставете от каймата,
с помощта на лъжица за сладолед. По ръба от вътрешната страна намажете тестото
с разбито яйце. Оформете тестото около каймата и поставете така оформените питки
върху тавата.
Включете
фурната да загрява 10 минути предварително на 180 градуса, през това време ще втасват питките.
Преди да ги изпечете, намажете питките с разбитото яйце и поставете тавата във фурната. Печете до златисто,
около 40-45 минути.
Да ви е
сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар