Необходими
продукти:
3 и ¾ чаши брашно,
плюс допълнително при разточването
¾ чаена чаша
фина кафява захар
1 чаена
лъжичка сода бикарбонат, угасена в 4-5 капки оцет
1 чаена лъжичка
джинджифил
1 чаена
лъжичка канела
¼ чаена лъжичка
смесена подправка
150 грама
разтопено и охладено масло
⅓ чаена чаша
мед
2 супени
лъжици меласа
1 яйце
голямо или 2 малки
1 супена
лъжица прясно мляко
Приготвяне:
Разбийте
добре яйцето със захарта, меда, меласата, прясното мляко и разтопеното масло.
Прибавете угасената сода, разбъркайте отново.
В голяма
купа смесете брашното с подправките. Прибавете течната смес към брашното и
омесете много гладко тесто. Ще бъде меко и леко лепнещо, прибавете още малко
брашно, ако е необходимо. Разделете тестото на 4 равни части и всяка част
завийте в найлоново фолио. Приберете в хладилника за 4-5 часа.
Включете
фурната на 180°С.
След това
извадете 1 пакет от тестото, работете с него, докато е студено. Разточете тестото на кора с дебелина 1 сантиметър и изрежете
форми по ваш избор. От тестото се получават страхотни меденки, опитайте.
Поставете
изрязаните части върху тава постлана с хартия за печене.
Печете 6-7
минути, не прекалявайте, не трябва тестото да потъмнява.
За роял
айсинг или кралска глазура:
1 яйчен
белтък
1 чаен чаша
пудра захар, пресята
1 чаена
лъжичка лимонов сок
Разбийте белтъците със захарта с миксер, докато получите желаната гъстота удобна за
рисуване. Накрая прибавете лимоновия сок.
За моята
къщичка аз изпекох меденки от същото тесто, които изрязах с малки формички. Оцветих
ги с какао разтворено в малко вода. Нанесох сместа с четка.
Изпекох също
маслени сладки, с които да допълня изобилието от вкусотии върху къщичката.
Използвала
съм също така шоколадови бонбонки с бели перлички, бадеми, кандирани черешки и желирани
бонбонки.
Вие можете
да използвате продукти по ваш вкус.
Няма коментари:
Публикуване на коментар