събота, 8 декември 2018 г.

Медено – джинджифилова Къщичка 2018


Необходими продукти:
3 и ¾ чаши брашно, плюс допълнително при разточването
¾ чаена чаша фина кафява захар
1 чаена лъжичка сода бикарбонат, угасена в 4-5 капки оцет
1 чаена лъжичка джинджифил
1 чаена лъжичка канела
¼ чаена лъжичка смесена подправка
150 грама разтопено и охладено масло
⅓ чаена чаша мед
2 супени лъжици меласа
1 яйце голямо или 2 малки
1 супена лъжица прясно мляко

Приготвяне:
Разбийте добре яйцето със захарта, меда, меласата, прясното мляко и разтопеното масло. Прибавете угасената сода, разбъркайте отново.
В голяма купа смесете брашното с подправките. Прибавете течната смес към брашното и омесете много гладко тесто. Ще бъде меко и леко лепнещо, прибавете още малко брашно, ако е необходимо. Разделете тестото на 4 равни части и всяка част завийте в найлоново фолио. Приберете в хладилника за 4-5 часа.
Включете фурната на 180°С.
След това извадете 1 пакет от тестото, работете с него, докато е студено. Разточете  тестото на кора с дебелина 1 сантиметър и изрежете форми по ваш избор. От тестото се получават страхотни меденки, опитайте.
Поставете изрязаните части върху тава постлана с хартия за печене.
Печете 6-7 минути, не прекалявайте, не трябва тестото да потъмнява.

За роял айсинг или кралска глазура:
1 яйчен белтък
1 чаен чаша пудра захар, пресята
1 чаена лъжичка лимонов сок

Разбийте белтъците със захарта с миксер, докато получите желаната гъстота удобна за рисуване. Накрая прибавете лимоновия сок. 

Сглобяването на частите за къщичката става с горещ карамел. 
За моята къщичка аз изпекох меденки от същото тесто, които изрязах с малки формички. Оцветих ги с какао разтворено в малко вода. Нанесох сместа с четка.
Изпекох също маслени сладки, с които да допълня изобилието от вкусотии върху къщичката.
Използвала съм също така шоколадови бонбонки с бели перлички, бадеми, кандирани черешки и желирани бонбонки.
Вие можете да използвате продукти по ваш вкус. 


Весели и изпълнени с много щастливи усмивки празнични дни желая на всички!

Няма коментари:

Публикуване на коментар