Започнете с
приготвянето на тортата от крема.
Бял
шоколадов крем:
200 грама
бял шоколад, нарязан
80 грама
масло
½ чаена чаша
млечна сметана 30%
1 и ½ чаена
чаша студена сметана 36% масленост
200 грама
сирене маскарпоне
Приготвяне:
Загрейте сметаната
с 30% масленост. Добавете маслото и белия шоколад. Разбъркайте добре, докато
получите гладка смес. Оставете в хладилника поне за 5-6 часа, докато се охлади
напълно.
Разбийте с
миксер сметаната с 36% масленост до средно твърд крем. В друга купа разбийте сиренето маскарпоне. Разбийте изстудената шоколадова смес с миксера, докато получите
посгъстен крем. Прибавете сиренето маскарпоне и разбийте отново. Добавете тази смес
към разбитата сметана на няколко пъти, като след всяко добавяне смесвате
внимателно със силиконова шпатула. Оставете в хладилник.
Захарен
сироп:
1 чаена чаша
кокосово мляко
¾ чаена чаша
захар
½ чаена
лъжичка кокосова есенция
5-6 супени
лъжици кокосова Пиня колада
За блата:
150 грама
брашно
40 грама
кокосово брашно
20 грама
кокосови стърготини
150 грама
захар
10 грама
ванилова захар
3 яйца
125
милилитра прясно мляко
50 грама
масло
1 чаена
лъжичка бакпулвер
За глазурата:
100 грама бял шоколад
100 грама крема сирене
2-3 капки кокосова есенция
Ако искате да декорирате тортата като мен, ще ви трябват още: настърган пресен кокос, филирани бадеми, бонбони Рафаело и бели френски
макарони с кокосов крем.
Крема за декорация е от бял шоколад, сметана и крема сирене.
Приготвяне:
Поставете
хартия за печене по дъното и стените на форма с диаметър 20 сантиметра и
подвижен ринг. Намажете добре с разтопено масло.
Включете
фурната за загрява на 175⁰С.
Загрейте
млякото и маслото, докато маслото се разтопи. Оставете сместа да се охлади.
Смесете
брашното с бакпулвера, кокосовото брашно и кокосовите стърготини и разбъркате
всичко много добре.
Разбийте
яйцата със захарта. Трябва да получите светъл и пухкав крем, около 6 минути.
Добавете ⅓
от сухите продукти и смесете с шпатула. След това прибавете и една част от
млякото с маслото, отново разбъркайте. Продължете до изчерпване на количествата.
Трябва да получите гладко, еднородно тесто.
Изсипете
тестото във формата за печене и я поставете в предварително загрятата фурна.
Печете до
готовност около 35-40 минути.
Оставете
блата да изстине напълно преди да го нарежете.
Сглобяване:
Разрежете напълно изстиналия блат на три равни части.
Поставете ринг за торти върху поднос за сервиране. Отстрани поставете ацетатно фолио. Поставете първия блат и го напоете със захарен сироп равномерно, с помощта на четка. Отгоре поставете ⅓ от крема и поръсете с кокос. Поставете втория блат и повторете същите стъпки. Поставете и последния блат, напоете със сиропа и поставете последната част от крема. Изравнете добре. Приберете тортата за няколко часа в хладилника.
За да приготвите глазурата, разтопете на водна баня шоколада и крема сиренето. Оставете да се охлади леко и го овкусете с есенцията. Изсипете сместа върху тортата. Завъртете на всички страни, за да се разпредели равномерно. За целта, ацететното фолио трябва да е на по-високо ниво, за да може глазурата да се оформи добре. Приберете тортата за няколко часа в хладилника.
Премахнете ринга за торти и ацетатното фолио и декорирайте по ваш вкус.
Тортата
приготвих за рождения ден на Вероника, подарък-изненада от нейната приятелка! Както можете да предположите, Вероника обожава кокос и това е торта приготвена специално за нея и затова ще носи и името и!
Радвам се, че с любимото си занимание успявам да стана част от прекрасни мигове свързани с много обич и усмивки :) да бъда част от празниците на хората и да допринасям за доброто настроение и задоволството по лицата на всички за мен е истинско удоволствие :)
Ммммм, леле, изглежда толкова вкусно.
ОтговорИзтриванеБихте ли казали каква сметана използвате? Каква е разликата между млечна сметана и студена сметана?
ОтговорИзтриванеСметаната трябва да е млечна, само тя е с такива проценти масленост. Няма значение марката. Еднаната, която е за ганаша, не задължително да е студена, въпреки, че тя се съхранява в хладилника, но другата, трябва да е много добре изстудена, за да се разбие добре.
ИзтриванеМоля, бихте ли казали чаената чаша, с която мерите, колко мл.е? Стандартно следва да е 200 мл., но някъде съм срещала и 250 мл.. Благодаря!
ОтговорИзтриване