Необходими продукти:
700 грама брашно Баница София Мел
230
милилитра хладко прясно мляко
2 супени
лъжици кисело мляко
1 яйце
1 пакет суха
мая
3 супени
лъжици олио
6 супени
лъжици захар
1 пакет
ванилова захар
½ чаена
лъжичка сол
Приготвяне:
Разбъркайте маята
в хладкото прясно мляко, заедно с две супени лъжици от захарта. Покрийте съда с кърпа и
оставете сместа настрани, докато маята се активира.
Разбийте
яйцето с останалата захар, ваниловата
захар, киселото мляко и олиото.
Поставете
500 грама от брашното в дълбока купа. Направете по средата кладенче, в което излейте млякото с активираната мая и останалите течни продукти. Разбъркайте енергично с дървена лъжица, добавете
и останалото брашно. Омесете гладко, меко и еластично тесто.
Поставете
готовото тесто в голяма купа намазана с мазнина. Покрийте с найлон и оставете в
топло помещение, докато удвои обема си.
Готовото
тесто разделете на части с големината на яйце. Поръсете малко брашно върху
работния плот. Сплескайте и оформете парчетата
тесто на кръгли дискове с дебелина 1
сантиметър и ги наредете върху набрашнената повърхност.
Загрейте 700
милилитра олио в дълбок съд подходящ за пържене. Загрейте го на средно висока
температура (аз загрявам
от 9 степени на 6).
Изпържете мекиците от двете страни до златисто кафяво.
Няма коментари:
Публикуване на коментар