Необходими продукти:
За четири
порции:
2 чаши жасминов
ориз
3 чаши вряла
вода
1 щипка сол
1 консерва
кълнове от боб Мунг Bonduelle
2-3 супени
лъжици неутрално олио за готвене, като от гроздови семена или рапица
1 среден
лук, фино нарязан на кубчета
2 моркова, нарязани на кубчета
2 моркова, нарязани на кубчета
3 скилидки
чесън, смачкани
1 малко парче джинджифил, около 4 сантиметра, обелен и настърган
1 малка
зелена люта чушка, фино нарязана
1 и ½ чаени
чаши настъргани домати
½ връзка
магданоз, нарязан
1 чаена
лъжица смлян кимион
1 и ½ чаени
лъжички garam masala
топла вода,
ако е необходимо
сол и прясно
смлян черен пипер на вкус
прясно нарязан
магданоз за гарниране
Приготвяне:
Измийте и
изцедете ориза. Поставете го в удобна касерола. Добавете врящата вода и солта, оставете
да заври и намалете топлината до най-ниската възможна на вашия котлон. Покрийте
съда с плътно прилепващ капак или опаковайте с алуминиево фолио. Варете ориза
за 15 минути. Изключете топлината и го
оставете да престои още 5 минути. Отворете капака или фолиото и разровете ориза
с вилица.
Поставете 1
супена лъжица пречистено масло гхи в голям тиган. Нагрейте добре и запържете 1
кутия добре отцедени от течността кълнове от боб Мунг Bonduelle. Запържете, докато кълновете
изсъхнат напълно и започнат да се зачервяват по краищата.
Прибавете
кълновете към ориза и разбъркайте, за да се смесят.
За да
приготвите боба, загрейте маслото в голям тиган и добавете нарязания на кубчета
лук и морковите. Запържете ги на средно висока температура, докато зеленчуците омекнат и започнат да
стават златисти по ръбовете, 7 до 8 минути.
Добавете
чесъна и джинджифила, запържете докато всички вкусове и
аромати се смесят, още около минута.
Добавете доматите, магданоза, кимиона, гарам масалата и сол. Намалете още топлината и гответе,
като бъркате от време на време, докато соса започне да намалява и се превърне в
лепкава маса и мазнината започне да се отделя от него, 7 до 10 минути
Добавете
зърната боб. Задушете за няколко минути, докато бобът се нагорещи. Добавете
бульона и гответе, докато получите ястие с хубава средно гъста консистенция.
Опитайте и
прибавете още подправки на вкус, ако е необходимо.
Сервирайте ястието
топло.
Няма коментари:
Публикуване на коментар