Необходим продукти за основата:
225 грама
бисквити
130 грама
масло
1 супене
лъжица фина кафява захар
1 чаена
лъжичка ванилов екстакт
За крема:
200 грама
бял шоколад
500 грама
маскарпоне, на стайна температура
3 супени
лъжици топла вода
3 супени лъжици
студена вода
1 равна
чаена лъжичка желатин
2 супени
лъжици мед или кленов сироп
200 грама
сладка сметана за разбиване
10 пресни
смокини
Поставете
бисквитите в дебел найлонов плик и ги натрошете с точилката или друг твърд
предмет, докато станат на трохи. Можете да ги смелите и в кухненски чопър.
Смесете ги със захарта.
Разтопете
маслото и го прибавете към бисквитите заедно с ванилията. Разбъркайте много
добре.
Вземете ринг
за торти или ринга от форма с подвижен такъв и го поставете в чиния за
сервиране. Диаметъра е най-добре да бъде 22 сантиметра.
Изсипете
бисквитеното тесто и го оформете по дъното и стените, като борда е добре да бъде
поне 5-6 сантиметра.
Нарежете няколко
от смокините на филийки и ги подредете по дъното на бисквитите.
Поставете
чинията с основата в хладилника, докато приготвите крема.
Пригответе
крема, като разтопите шоколада на водна пара. Оставете го да се охлади до
стайна температура.
Поставете
желатина в студената вода докато набъбне. След това го затоплете, докато стане
гладък и изчезнат напълно малките кристалчета в него. Оставете го да се
поохлади леко.
Разбъркайте
с кухненска тел маскарпонето с топлата вода и меда. Прибавете Разтопения
шоколад и желатина. Разбъркайте много добре, докото получите гладък крем.
В средна
купа, разбийте сладката сметана с миксер до мек и пухкав крем. Прибавете ¼ от нея към
крема с маскарпоне и бял шоколад, а останалата приберете в хладилника за
декорация след като чйизкейка стане готов.
Разбъркайте
внимателно крема още веднъж, след като сте прибавили сметаната към него, за да
стане пухкав и лек.
Изсипете крема
върху основата от бисквити и заравнете отгоре.
Приберете
чийзкейка в хладилника за 3-4 часа.
Преди да
сервирате, премахнете ринга внимателно, декорирайте със сметаната и пресни
смокини и се насладете.
Няма коментари:
Публикуване на коментар