неделя, 9 септември 2018 г.

Чийзкейк със смокини без печене

Необходим продукти за основата:
225 грама бисквити
130 грама масло
1 супене лъжица фина кафява захар
1 чаена лъжичка ванилов екстакт

За крема:
200 грама бял шоколад
500 грама маскарпоне, на стайна температура
3 супени лъжици топла вода
3 супени лъжици студена вода
1 равна чаена лъжичка желатин
2 супени лъжици мед или кленов сироп
200 грама сладка сметана за разбиване
10 пресни смокини

Приготвяне:
Поставете бисквитите в дебел найлонов плик и ги натрошете с точилката или друг твърд предмет, докато станат на трохи. Можете да ги смелите и в кухненски чопър. Смесете ги със захарта.
Разтопете маслото и го прибавете към бисквитите заедно с ванилията. Разбъркайте много добре.
Вземете ринг за торти или ринга от форма с подвижен такъв и го поставете в чиния за сервиране. Диаметъра е най-добре да бъде 22 сантиметра.
Изсипете бисквитеното тесто и го оформете по дъното и стените, като борда е добре да бъде поне 5-6 сантиметра.
Нарежете няколко от смокините на филийки и ги подредете по дъното на бисквитите.
Поставете чинията с основата в хладилника, докато приготвите крема.


Пригответе крема, като разтопите шоколада на водна пара. Оставете го да се охлади до стайна температура.
Поставете желатина в студената вода докато набъбне. След това го затоплете, докато стане гладък и изчезнат напълно малките кристалчета в него. Оставете го да се поохлади леко.
Разбъркайте с кухненска тел маскарпонето с топлата вода и меда. Прибавете Разтопения шоколад и желатина. Разбъркайте много добре, докото получите гладък крем.
В средна купа, разбийте сладката сметана с миксер до мек и пухкав крем. Прибавете ¼ от нея към крема с маскарпоне и бял шоколад, а останалата приберете в хладилника за декорация след като чйизкейка стане готов.
Разбъркайте внимателно крема още веднъж, след като сте прибавили сметаната към него, за да стане пухкав и лек.
Изсипете крема върху основата от бисквити и заравнете отгоре.
Приберете чийзкейка в хладилника за 3-4 часа.

Преди да сервирате, премахнете ринга внимателно, декорирайте със сметаната и пресни смокини и се насладете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар