500
милилитра хладко прясно мляко
1
и ½ пакета суха мая
1
и ½ супени лъжици мед
2
чаени лъжички сол
4
супени лъжици масло, разтопено и охладено
800-900
грама бяло брашно
4
супени лъжици меко масло
1
малко яйце за намазване преди печене
Приготвяне:
Разтворете маята и меда в прясното мляко.
Изсипете половината
от брашното в дълбока купа и разбъркайте в него солта. По средата направете
кладенче и изсипете там хладкото прясно мляко с разтворената в него мая и мед.
Разбъркайте с дървена лъжица, покрийте с памучна кърпа и оставете да 10 минути.
След това време, прибавете маслото и разбъркайте отново. Започнете да прибавяте
от брашното и да омесвате, докато получите гладко еднородно тесто. Поставете
тестото в купа намазана с олио и го покрийте с найлон. Оставете тестото за 1
час на топло.
След като тестото е
втасало, покрийте голямата тава от фурната или друга с голям диаметър с хартия
за печене и я намажете с олио.
Извадете тестото
върху работния плот поръсен с малко брашно и го разточете на квадратна кора 30х30 сантиметра. Намажете с помощта на четка четири супени лъжици меко масло по цялата кора равномерно.
Нарежете тестото на 25 квадратчета х6 сантиметра всяко. Навийте ги на руло и ги поставете върху
хартията за печене с малко разстояние между всяко. Покрийте така оформените рулца
с найлон и ги оставете за 20 минути.
След като тестото
втаса, намажете повърхността на рулцата с разбитото яйце и поставете тавата във фурната. Включете на 180⁰С.
Печете
35-40 минути, до готовност.
Да
ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар