Необходими продукти за сладкиша:
175 грама
сурови бадеми
100 грама
сурови лешници
3 яйца
150
грама бяла захар
2 супени
лъжици ванилова захар
За шоколадовия крем:
270 млечна сметана
за рабиване (35% масленост)
100 грама
тъмен шоколад
50 грама
млечен шоколад
2 супени
лъжици ликьор Амарето
30 грама
млечен шоколад за декорация
пудра захар
малини
Приготвяне:
Започваме с подготовката
за шоколадовия мус.
В удобна
купа, начупете двата вида шоколад.
Сложете
сметаната в тенджера и я загрейте на висока температура, до преди да заври.
Когато е на път да заври, махнете я от котлона и я изсипете върху начупения шоколад.
Оставете
няколко минути и разбъркайте добре, с помощта на кухненска тел, докато се
образува хомогенен крем. Покрийте крема и го приберете в хладилника.
Приготвяне
на тортата:
Предварително
загрейте фурната до 160°C.
Поставете
ядките в кухненски чопър и ги смелете добре. Не оставяйте големи парчетата, но
не ги превръщайте и в прекалено ситен прах.
С помощна на
миксер, разбийте яйцата, захарта и ваниловата захар, докато сместа стане доста
по-бледа и пухкава, около 10 минути.
Добавете
ядките и смесете добре, с помощта на силиконова шпатула.
Намажете
форма с диаметър 20 сантиметра с масло и поставете хартия за печене по дъното и стените. Изсипете
сместа във формата.
Печете 45-50
минути.
След
готовност, оставете готовият блат да изстине във формата за 10 минути. След
това го извадете и поставете да изстине напълно върху метална решетка.
Разбийте с
миксер студения шоколадовия крем, докато започнат да се оформят меки върхове от
бъркалките.
Разстелете
шоколадовия мус по повърхността на
тортата. Отгоре подредете малините.
Сервирайте сладкиша на стайна температура.
Да ви е
сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар