Необходими
продукти:
За крема:
350 грама Маскарпоне
4 големи яйца
500 милилитра пълномаслено мляко
120 грама бяла
захар
1 ванилова шушлка
За карамела:
130 грама бяла
захар
20 милилитра вода
Приготвяне:
Първото
нещо, което трябва да направите е карамела.
В съда, в който ще печете флана (тавичка с диаметър 18-20 сантиметра), поставете захарта с водата на котлона на умерена температура. Не разбърквайте. Нека захарта карамелизира, докато стане със златист цвят. Отнема няколко
минути. Разпределете карамела по дъното и стените на съда.
Оставете го докато
изстине.
Загрейте
фурната до 170ºC.
В тенджера поставете млякото с ваниловата шушулка и захарта на средно висока
температура, докато кипнат. Премахнете ваниловата шушулка и оставете, докато млякото изстине.
В купа разбъркайте маскарпонето с яйцата, докато всичко се смеси добре.
След това
добавете млякото и разбъркайте всичко отново.
Изсипете
сместа в подготвената тавичка и я поставете в друга по-голяма тава с висок борд. Добавете топла вода, за да се изпече флана на водна баня.
Печете 50-55 минути, докато видите, че отгоре леко покафенява и крема стяга.
Имайте
предвид, че дори и вече изпечен, фланът ще бъде мек, но ще се стегне, след като изстине.
Оставете първоначално флана във водата, докато водата се охлади. След това го извадете и го оставете да се охлади до стайна температура и накрая в хладилника за 4-6 часа.
Преди да го сервирате, обърнете флана върху удобна чиния за сервиране.
Сервирайте го студен. Можете да го гарнирате със сметана или плодове ... но както и да е, е просто страхотен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар