петък, 17 август 2018 г.

Qatayef Asafiri-арабски палачинки

Qatayef Asafiri са вкусни, ароматни и красиви арабски палачинки, с пълнеж от сладко сирене и смлени шамфъстъци. Страхотно допълнение към моя палачинков репертоар! 

Необходими продукти:
½ чаена чаша топла вода
½ чаена лъжичка суха мая
1 супена лъжица захар
1 чаена чаша бяло брашно
½ чаена лъжичка бакпулвер
1 и ¼ чаена чаша прясно мляко, стайна температура
1 чаена лъжичка прясно настъргана портокалова кора

За плънката от сладко сирене:
100 грама рикота
200 грама маскарпоне
¼ чаена чаша кисело мляко
⅓ чаена лъжичка смлян кардамон
1 чаена лъжичка прясно настъргана портокалова кора
½ чаена лъжичка розова вода
3 чаени лъжички пудра захар
1 чаена лъжичка мед

За гарниране:
смлени ядки шамфъстък
сироп от мед и розова вода

Приготвяне:
В голяма купа смесете топлата вода с маята и захарта.
Оставете настрана за 10 минути. След това добавете мляко.
В същото време смесете останалите сухи съставки и разбъркайте.
Добавете постепенно сухите съставки в сместа с млякото и маята и разбъркайте, като се стараете в тестото да няма бучки.
Оставете настрана тестото за 15-20 минути, за да може маята да се активира.
Загрейте тиган с незалепващо покритие на средно-ниска температура.
Изсипете ⅓ чаша от тестото в предварително загретия тиган и изпържете палачинката само едната страна, докато изсъхне добре по повърхността, около минута.
Мехурчетата, които се появяват по време на пържене, са добър показател, че маята в тестото се е активирала добре.
След като повърхността е суха и вече не е лъскава, извадете палачинката върху голяма тава, постлана с хартия за печене и я покрийте с капак или друго удобно за целта, за да предпазите палачинката от изсъхване. Продължете с останалата част от тестото. Регулирайте топлината според нуждите, така че долната част на палачинката да не изгаря.
Разбъркайте всички продукти за плънката.
Оставете готовите палачинки леко да се охладят, след това поставете по една супена лъжица от сиренето в тях и ги сгънете наполовина. Притиснете краищата и ги залепете.
Поръсете готовите палачинки с шамфъстъци и сервирайте със сироп от мед и розова вода.

Да ви е сладко!

1 коментар:

  1. Това не са асафири.Това е атаеф,но не асафири.Асафири не се затварят напълно и приличат на фунийки.Пълнят се с крем (поръсват се с шам фъстък и се заливат лекичко с сироп или мед) или Нутела.Също сиропа не е мед и розова вода,а сироп от захар+вода+розова вода+лимон.

    ОтговорИзтриване