За основата:
2 големи
яйца, стайна температура
40 грама
захар
10 грама
ванилова захар
40 грама
брашно
1 чаена
лъжичка нишесте
Приготвяне:
Постелете по
дъното на форма с подвижен ринг, с диаметър 20 сантиметра хартия за печене.
Намажете хартията и стените с разтопено масло.
Смесете брашното и нишестето.
Смесете брашното и нишестето.
Включете
фурната да загрява на 180°С.
Разбийте с
миксер яйцата със захарта, докато сместа изсветлее и стане много пухкава.
Когато бъркалките на миксера започнат за оставят трайни следи в сместа, значи
е готова. Около 5-7 минути.
Прибавете брашното и нишестето към яйцата и захарта и разбъркайте с миксера на най-ниската степен за 10 секунди, само докато се разпределят равномерно в тестото.
Прибавете брашното и нишестето към яйцата и захарта и разбъркайте с миксера на най-ниската степен за 10 секунди, само докато се разпределят равномерно в тестото.
Изсипете
сместа в предварително приготвената тавичка и изпечете за 18-22 минути.
След
изпичане оставете блата да изстине напълно.
По желание,
можете да сварите и захарен сироп за блата. Аз сварих за 10 минути на слаб огън
от 100 милилитра вода и 70 грама захар.
За малиновия крем са ви
необходими:
300 грама
пресни малини
5 супени
лъжици захар
1 пакет
ванилова захар
3-4 стръка
лавандула
400 грама
заквасена сметана 20% масленост
200 грама
заквасена сметана 12% масленост
3-4 супени
лъжици пудра захар
10 грама
желатин
50 милилитра
студена вода
За къпиновия крем са ви
необходими:
300 грама
пресни къпини
5 супени
лъжици захар
1 пакет
ванилова захар
3-4 стръка
лавандула
400 грама
заквасена сметана 20% масленост
200 грама
заквасена сметана 12% масленост
3-4 супени
лъжици пудра захар
10 грама
желатин
50 милилитра
студена вода
Приготвяне:
Накиснете
желатина в студената вода и го оставете да набъбне, докато приготвяте малините.
Поставете
малините в малка тенджерка, заедно със захарта и лавандулата. Сварете за 10
минути на слаб огън, като разбърквате и притискате от време на време
плодовете, за да може да се отдели от тях максимално пюрето и сока.
След това
притиснете малините през сито и отделете всичката течност, докато остнат само
семките.
Загрейте
желатина в микровълнова фурна или на водна баня, докато стане прозрачен. Прибавете
го към малиновата смес.
Разбъркайте заквасената
сметана с пудрата захар и прибавете малиновата смес и желатина. Разбъркайте
много добре.
По същия
начин пригответе и къпиновия крем.
Опитайте кремовете
на вкус, за мен това количество захар, беше достатъчно, защото не исках парфето
да е прекалено сладко.
Накрая
разбийте 200 милилитра сладкарска сметана на пухкав крем и прибавете половината към малиновия, а другата към къпиновия крем.
Зглобяване:
Поставете
блата директно върху чиния подходяща за сервиране. Отстрани поставете ринга от формата, в която изпекохте блата или използвайте ринг за сглобяване
на торти, като поставите по стените му ацетатно фолио.
Напоете
блата със захарен сироп, ако сте решили, че ще го използвате.
Изсипете
къпиновия крем и приберете парфето във фризера за 2-3 часа, докато крема стегне.
След това,
изсипете малиновия крем върху къпиновия и приберете парфето в хладилника за 6-8
часа.
Режете
парчета от парфето с остър нож, предварително натопен и подсушен в топла вода.
Любими вкусове, признава си, но тази година направо ме ощетиха - от никъде
ОтговорИзтриванее не ми попаднаха тези плодове и само гледам жално :( Прекрасна е, Таникча!
Бладарение на вашата рецепта зарадвах цялото семейство.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриване