сряда, 25 юли 2018 г.

Сурова брауни торта с карамел и шоколадова глазура




Необходими продукти:

За слоя брауни:
80 грама орехи пекан
180 грама белени или филирани бадеми, смлени
1 щипка сол
20 грама брашно от рожков
½ чаена лъжичка канела
100 грама сушени фурми
150 грама сушени меки смокини (ако не са меки, накиснете ги за 15 минути в гореща вода)
50 грама натурален сироп от фурми
4-5 супени лъжици вода

За слоя карамел:
250 грама сушени фурми
2 сушени сини сливи
70 грама бадемова паста
50 грама масло от лешници
1 щипка сол
100 милилитра вода

За шоколадовата глазура:
130 грама кокосово масло
60 грама кленов сироп
40 грама натурален сироп от фурми
50 грама натурално какао на прах

натурално какао на прах за поръсване, плодове и орехи пекан за декорация

Приготвяне:
Смелете ситно орехите и бадемите в блендер. Изсипете ги в купа.
Добавете солта, брашното от рожков и канелата, разбъркайте.
След това поставете в блендера фурмите и смокините със сиропа от фурми и малко вода. Смелете ги за няколко минути.
Смесете много добре получената  лепкава маса със смлените ядки и ги разпределете с мокри ръце на равномерен блат, върху форма с подвижен ринг.  Диаметъра на  моята форма беше 20 сантиметра. Задължително постелете на дъното хартия за печене, която трябва да стърчи от формата, за да можете по късно да я отстраните лесно.  
Поставете оформения брауни блат в хладилника.
За карамеления слои, залейте фурмите и сините сливи с топла вода в купа и ги оставете да се разкиснат за 15 минути. След това ги смелете заедно с бадемовата паста, щипка сол, лешниковия крем и водата в блендер до гладка смес. 
Разпределете фалшивия карамел равномерно върху брауни блата и върнете формата обратно в хладилника.
За шоколадовия слой, разтопете кокосовото масло, ако е твърдо. Прибавете към него кленовия сироп, сиропа от фурми и какаото на прах, разбъркайте до гладка консистенция. След това изсипете глазурата върху карамела и приберете суровото брауни в хладилника. Шоколадовата заливка не трябва да е топла, за да не размекне карамела прекалено, трябва да е със стайна температура.
След 2-3 часа, извадете браунито от формата и внимателно премахнете хартията за печене. Поставете го върху подходяща чиния за сервиране, поръсете го с натурално какао на прах и декорирайте с орехи пекан и плодове.



Да ви е сладко!

1 коментар:

  1. Страхотна сурова торта Танче.Имам съставките и веднага ще я направя.Чудесно лятно, вкусно и красиво предложение.
    Поздрави и много слънчево лято !

    ОтговорИзтриване