Необходими
продукти:
За слоя
брауни:
80 грама
орехи пекан
180 грама белени или филирани бадеми, смлени
1 щипка сол
20 грама
брашно от рожков
½ чаена
лъжичка канела
100 грама
сушени фурми
150 грама
сушени меки смокини (ако
не са меки, накиснете ги за 15 минути в гореща вода)
50 грама натурален сироп от фурми
4-5 супени
лъжици вода
За слоя
карамел:
250 грама сушени фурми
2 сушени сини сливи
70 грама
бадемова паста
50 грама масло
от лешници
1 щипка сол
100
милилитра вода
За шоколадовата глазура:
130 грама кокосово масло
60
грама кленов сироп
40 грама
натурален сироп от фурми
50 грама
натурално какао на прах
натурално какао
на прах за поръсване, плодове и орехи пекан за декорация
Смелете ситно орехите и бадемите в блендер. Изсипете ги в купа.
Добавете солта,
брашното от рожков и канелата, разбъркайте.
След това
поставете в блендера фурмите и смокините със сиропа от фурми и малко вода.
Смелете ги за няколко минути.
Смесете
много добре получената лепкава маса със
смлените ядки и ги разпределете с мокри ръце на равномерен блат, върху форма с подвижен ринг. Диаметъра на моята форма беше 20 сантиметра. Задължително постелете на дъното хартия за печене, която трябва да стърчи от формата, за да можете по късно да я отстраните лесно.
Поставете
оформения брауни блат в хладилника.
За
карамеления слои, залейте фурмите и сините сливи с топла вода в купа и ги оставете да се
разкиснат за 15 минути. След това ги смелете заедно с бадемовата паста, щипка
сол, лешниковия крем и водата в блендер до гладка смес.
Разпределете
фалшивия карамел равномерно върху брауни блата и върнете формата обратно в хладилника.
За
шоколадовия слой, разтопете кокосовото масло, ако е твърдо. Прибавете към него кленовия
сироп, сиропа от фурми и какаото на прах, разбъркайте до гладка консистенция.
След това изсипете глазурата върху карамела и приберете суровото брауни в хладилника.
Шоколадовата заливка не трябва да е топла, за да не размекне карамела
прекалено, трябва да е със стайна температура.
След 2-3 часа, извадете браунито от формата и внимателно премахнете хартията за печене. Поставете го върху подходяща чиния за сервиране, поръсете го с натурално какао на прах и декорирайте с орехи пекан и плодове.
Да ви е
сладко!
Страхотна сурова торта Танче.Имам съставките и веднага ще я направя.Чудесно лятно, вкусно и красиво предложение.
ОтговорИзтриванеПоздрави и много слънчево лято !