Необходими
продукти:
6 чаши брашно Екстра София Мел
3 чаени лъжици сол
3 чаени чаши
хладка вода
20 грама
суха мая
1 супена
лъжица захар
6 супени
лъжици растително масло
Допълнително ще са ви необходими 1 чаша сурови сусамени семена за
овалване на хляба и малко вода.
За да
полепне добре сусама навсякъде, хляба се намазва с помощта на четка с малко вода, за да се задържи
към тестото.
Приготвяне:
В малка купа
изсипете 1 чаша от хладката вода и разбъркайте в нея захарта и маята. Оставете около 10 минути или докато
сместа започне да образува балончета.
В голяма купа
смесете брашното със солта. Направяте дупка в средата на брашното, в която
започнете да изсипвате от маята със захарта и водата, и растителното масло.
Постепенно бъркайте с дървена лъжица. Прибавете и останалата вода и бъркайте,
докато започне тестото да се оформя на топка и всичко се разбърка добре.
Поръсете работния плот с малко брашно и месете тестото 10 минути.
След това покрийте
купата с найлон. Поставете в топло помещение и оставете тестото да втасва за
около 45 минути.
Извадете
тестото от купата върху работния плот и го разделете на еднакви парчета. Омесете всяко парче и го
оформете на топче. (Аз направих топчетата с големината на тези за тенис).
Поставете всяко топче в тава постлана с хартия за печене. Оставете тестото
отново да втаса за 45-60 минути.
Докато
чакате, ако искате да погледната как правят хляба в Йерусалим, в този видеоклип:
Загрейте
фурната до 200°С.
Оформете
хляба, като от всяка топка направите фитил и го оформите по този начин.
Оставете го да се отпусне за 10 минути, след което оформете хляба, като разтегнете тестото до този вид, който е на снимката по-долу.
Оставете го да се отпусне за 10 минути, след което оформете хляба, като разтегнете тестото до този вид, който е на снимката по-долу.
Изсипете
сусамените семена в голяма тава и намажете с мокра четка повърхността на
тестото. Оваляйте в сусама.
Поставете
така оформения хляб върху тавите постлани с хартия за печене.
Отново покрийте
с найлона и го оставете за 10-15 минути.
Да ви е сладко!
Чуден е!
ОтговорИзтриване