петък, 15 юни 2018 г.

Хляб от Йерусалим



Необходими продукти:
6 чаши брашно Екстра София Мел
3 чаени лъжици сол
3 чаени чаши хладка вода
20 грама суха мая
1 супена лъжица захар
6 супени лъжици растително масло

Допълнително ще са ви необходими 1 чаша сурови сусамени семена за овалване на хляба и малко вода.
За да полепне добре сусама навсякъде, хляба се намазва с помощта на четка с малко вода, за да се задържи към тестото.


Приготвяне:
В малка купа изсипете 1 чаша от хладката вода и разбъркайте в нея захарта  и маята. Оставете около 10 минути или докато сместа започне да образува балончета.
В голяма купа смесете брашното със солта. Направяте дупка в средата на брашното, в която започнете да изсипвате от маята със захарта и водата, и растителното масло. Постепенно бъркайте с дървена лъжица. Прибавете и останалата вода и бъркайте, докато започне тестото да се оформя на топка и всичко се разбърка добре. Поръсете работния плот с малко брашно и месете тестото 10 минути.
След това покрийте купата с найлон. Поставете в топло помещение и оставете тестото да втасва за около 45 минути.
Извадете тестото от купата върху работния плот и го разделете на еднакви парчета. Омесете всяко парче и го оформете на топче. (Аз направих топчетата с големината на тези за тенис). Поставете всяко топче в тава постлана с хартия за печене. Оставете тестото отново да втаса за 45-60 минути.

Докато чакате, ако искате да погледната как правят хляба в Йерусалим, в този видеоклип:

Загрейте фурната до 200°С.
Оформете хляба, като от всяка топка направите фитил и го оформите по този начин. 




Оставете го да се отпусне за 10 минути, след което оформете хляба, като разтегнете тестото до този вид, който е на снимката по-долу.
Изсипете сусамените семена в голяма тава и намажете с мокра четка повърхността на тестото. Оваляйте в сусама.
Поставете така оформения хляб върху тавите постлани с хартия за печене.
Отново покрийте с найлона и го оставете за 10-15 минути.

Печете хляба около 30-35 минути, докато стане с леко кафеникав загар. 




Да ви е сладко!

1 коментар: