За основата:
100 грама
бисквити
40 грама
печени, смлени орехи
1 супена
лъжица захар
80 грама
масло
1 яйце
Необходими продукти:
400 грама
крема сирене, стайна температура
120
милилитра млечна сладкарска сметана
2 чаени
лъжички ванилов екстракт
170 грама пудра
захар
200 грама
пресни или замразени малини
100
милилитра вода
6 грама
желатин на листа или друг
1 капка
червена боя за сладкиши
Започнете с
приготвянето на блата, като смелите бисквитите в блендар, заедно със захарта. В
голяма купа смесете бисквитеното брашно и смлените орехи. Разтопете маслото и
го прибавете към сухите продукти. Разбийте леко едно яйце и прибавете и него
към останалите продукти за блата. Омесете сместа много добре.
Загрейте
фурната на 180⁰С.
Поставете
хартия за печене на дъното на тава с подвижен
ринг с диаметър 18-20 сантиметра. Изсипете сместа за блата и я заравнете
добре. Направете дупки с вилица па повърхността.
Поставете
тавата в загрятата фурна и печете 15 минути. Оставете блата да се охлади
напълно, преди да изсипете чийз крема върху него.
Разбийте с
миксер, мекото крема сирене, маслото, пудрата захар и ваниловия екстракт.
В отделен
съд, разбийте сметаната с боята на пухкав мек крем и я прибавете към крема сиренето
и маслото, с помощта на силиконова шпатула.
Поставете на
котлона малка тенджера и смесете в нея малините, 4 супени лъжици от захарта и 100
милилитра вода. Варете 15 минути и разбърквайте енергично, за да се отдели
всичко от семките на малините. След това
прецедете сместа през цедка и тензух, като се стараете да отцедите всичкия сок
и пюре. Предварително накиснете желатина в студена вода, отцедете го след като
омекне и го прибавете към малиновото пюре. Разбъркайте много добре.
Прибавете
малиновата смес с желатина към основната смес и разбъркайте внимателно.
Поставете
лист ацетатно фолио по стените на формата, за да се оформи чийзкейка перфектно.
Изсипете
крема върху изстиналия блат и го изравнете. Приберете чийзкейка във фризера за 3 часа. Ако имате
време оставете го за 6-8 часа в хладилника.
Преди да го
сервирате, извадете от формата и премахнете ацетатното фолио от стените му.
Декорирайте
по ваш вкус и сервирайте.
<3
ОтговорИзтриванеТаня,ти си вълшебница. Краста ,а за вкуса въобще не се съмнявам.
ОтговорИзтриванеТаня, много ми харесва и хляба от Ерусалим, но били казала колко е брашното в гр. или колко мл е чашата.
Поздрави Катя
Таня,сега видях какво съм написала.
ОтговорИзтриванеИскам да кажа красота. Съжалявам за неволната грешка.
Катя
Не се притеснявай, Кате :) Всичко е наред
Изтриване1 чаша брашно е 170 грама. Разбира се след това е необходимо и малко за доомесване, то тестото си показва, колко му е необходимо.
Поздрави!
Много е красив, имам въпрос за маслото в сместа, не го ли прави тежък и блата дали остава твърд и чуплив при рязане.Още нещо какво му дава замразяването / за 3 ч./ във фризера?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Руми
ИзтриванеМаслото в сместа прави крема още по нежен и топящ се, просто е такава рецептата, но можеш да го пропуснеш, няма проблем, замени го със същото количество крема сирене :)
Блата е най-вкусният, който съм приготвяла. Като бисквитка, не е ронлив, но е крехък при хапване.
А за три часа във фризера е готов за консумация, просто за по-бързо, ако няма време да се чака, като преди да се разрежете, е добре да се остави за 10 минути на стайна температура.
Красота!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Веси!
Изтриване