сряда, 20 юни 2018 г.

Нежен малинов чийзкейк


За основата:
100 грама бисквити
40 грама печени, смлени орехи
1 супена лъжица захар
80 грама масло
1 яйце

Необходими продукти:
400 грама крема сирене, стайна температура
100 грама масло, стайна температура
120 милилитра млечна сладкарска сметана
2 чаени лъжички ванилов екстракт
170 грама пудра захар
200 грама пресни или замразени малини
100 милилитра вода
6 грама желатин на листа или друг
1 капка червена боя за сладкиши

Приготвяне:
Започнете с приготвянето на блата, като смелите бисквитите в блендар, заедно със захарта. В голяма купа смесете бисквитеното брашно и смлените орехи. Разтопете маслото и го прибавете към сухите продукти. Разбийте леко едно яйце и прибавете и него към останалите продукти за блата. Омесете сместа много добре.
Загрейте фурната на 180⁰С.
Поставете хартия за печене на дъното на тава с подвижен  ринг с диаметър 18-20 сантиметра. Изсипете сместа за блата и я заравнете добре. Направете дупки с вилица па повърхността.
Поставете тавата в загрятата фурна и печете 15 минути. Оставете блата да се охлади напълно, преди да изсипете чийз крема върху него.

Разбийте с миксер, мекото крема сирене, маслото, пудрата захар и ваниловия екстракт.
В отделен съд, разбийте сметаната с боята на пухкав мек крем и я прибавете към крема сиренето и маслото, с помощта на силиконова шпатула.
Поставете на котлона малка тенджера и смесете в нея малините, 4 супени лъжици от захарта и 100 милилитра вода. Варете 15 минути и разбърквайте енергично, за да се отдели всичко от семките на малините.  След това прецедете сместа през цедка и тензух, като се стараете да отцедите всичкия сок и пюре. Предварително накиснете желатина в студена вода, отцедете го след като омекне и го прибавете към малиновото пюре. Разбъркайте много добре.
Прибавете малиновата смес с желатина към основната смес и разбъркайте внимателно.
Поставете лист ацетатно фолио по стените на формата, за да се оформи чийзкейка перфектно.
Изсипете крема върху изстиналия блат и го изравнете. Приберете  чийзкейка във фризера за 3 часа. Ако имате време оставете го за 6-8 часа в хладилника.
Преди да го сервирате, извадете от формата и премахнете ацетатното фолио от стените му.
Декорирайте по ваш вкус и сервирайте.

Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Таня,ти си вълшебница. Краста ,а за вкуса въобще не се съмнявам.
    Таня, много ми харесва и хляба от Ерусалим, но били казала колко е брашното в гр. или колко мл е чашата.
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
  2. Таня,сега видях какво съм написала.
    Искам да кажа красота. Съжалявам за неволната грешка.
    Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се притеснявай, Кате :) Всичко е наред
      1 чаша брашно е 170 грама. Разбира се след това е необходимо и малко за доомесване, то тестото си показва, колко му е необходимо.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Много е красив, имам въпрос за маслото в сместа, не го ли прави тежък и блата дали остава твърд и чуплив при рязане.Още нещо какво му дава замразяването / за 3 ч./ във фризера?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Руми
      Маслото в сместа прави крема още по нежен и топящ се, просто е такава рецептата, но можеш да го пропуснеш, няма проблем, замени го със същото количество крема сирене :)
      Блата е най-вкусният, който съм приготвяла. Като бисквитка, не е ронлив, но е крехък при хапване.
      А за три часа във фризера е готов за консумация, просто за по-бързо, ако няма време да се чака, като преди да се разрежете, е добре да се остави за 10 минути на стайна температура.

      Изтриване