За тестото:
3 чаени чаши Бяло брашно София Мел
150 грама
масло
¼ чаена чаша
заквасена сметана
7 супени
лъжици фина захар
1 пакет
ванилова захар
2 яйца
½ чаена лъжичка бакпулвер
щипка сол
За крема:
100 грама
печени орехи, фино смени
60 милилитра
прясно мляко
100 грама
масло
5 супени
лъжици пудра захар
1 пакет
ванилова захар
1 супена лъжица прясно настъргана портокалова кора
1 супена лъжица прясно настъргана портокалова кора
Приготвяне:
Разбийте
яйцата заедно със захарта, докато захарта се разтвори.
Разтопете
маслото, оставете го да се охлади малко и го добавете към яйцата внимателно при
непрекъснато бъркане. Изсипете брашното в купа и го смесете с бакпулвера и щипка
сол. Смесете брашнената смес с яйцата и маслото, прибавете и заквасената
сметана. Омесете гладко и меко тестото.
Разделете тестото на малки парчета по 6 грама
всяко. Всяко парче, оформете на топче и го поставете във формата за печене.
За да
пригответе крема, изпечете леко върху сух тиган ореховите ядки и ги оставете да
се охладят напълно. Смелете ги в кухненски робот на ситно, но не прекалявайте, за да не
се превърнат в орехова паста.
Разтопете
маслото и прясното мляко и залейте с тях смлените орехи. Добавете захарта и
разбъркайте много добре, докато се стопи. Накрая прибавете портокаловите корички. Поставете крема в хладилника,
докато стегне.
С чаена лъжичка, напълнете всяка маслена черупка с крема и слепете орехчетата.
Съхранявайте
ги 24 часа в добре затворена кутия, за да омекнат.
Да ви е
сладко!
Усмихна ме Таня. Мили спомени от моите млади години. Даже аз нямах формички и печах цели топчета и после още топли ги издалбавах.
ОтговорИзтриванеА снимката е една таава съблазнителна и вкусна. Браво.
Поздрави Катя
Толкова се радвам, че съм събудила детски спомени в теб, мила Кате :) Обожавам старите рецепти и ги пазя за следващото поколение с голяма любов!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Изглеждат страхотно :) Може ли малко съвети относно печенето на черупките. Каква да е температурата? Сигурно има някакви тънкости, за които ние, новаците, не знаем. Благодаря предварително.
ОтговорИзтриване