Искам да ви изкуша днес с този ароматен, сочен и невероятно вкусен пай с крем, който се приготвя за нула време.
За мен е удоволствие да гостувам в lavitaebella.
Необходими продукти:
8-10 листа фини кори Белла
60 грама
масло, разтопено
1 кутия
локум с аромат на рози
400
милилитра прясно мляко
1 пръчка канела
½ чаена
лъжичка млян кардамон
семената от
една ванилова шушулка
95 грама захар
4 яйца
¼ чаена
лъжичка канела
¼ чаена
лъжичка млян кардамон
2 супени
лъжици мед
50 грама шам
фъстъци, грубо начупени
кората от
един портокал
Приготвяне:
Предварително
загрейте фурната до 180°С.
Намажете с
масло и застелете кръгла тава с диаметър 22 сантиметра с хартия за печене.
Разтворете фините
кори, така че да са ви одобни за работа и ги покрийте с влажна кърпа, за да ги
предпазите от изсушаване. Намажете първия лист от корите с масло. Подредете в
единия, подълъг край от локума и завийте на руло. Рулото завийте на охлювче и
го поставете в центъра на тавичката. Около него наредете и останалите кори,
като оформите по същия начин.
Намажете с
масло всяка от корите и отгоре. Поставете тавата в затоплената фурна и печете
за 25-30 минути.
Междувременно направете ароматния крем, като поставите млякото, канелата, кардамона, семената от ваниловата шушулка и захарта в тенджера и ги сварите за 1 минутка на средно-висока температура.
В купа
разбийте яйцата. Постепенно изсипете леко топлото мляко върху яйцата и бъркайте
непрекъснато.
Извадете
корите от фурната и изсипете сместа върху тях. Поръсете с част от портокаловете
кори, ¼ чаена лъжичка кардамон и ¼ чаена лъжичка канела.
Поставете
тавата обратно във фурната и печете пая още 30 минути, докато кремът се стегне.
Извадете
сладкия пай от фурната и го полейте с меда, докато е още горещ. Поръсете с начупен
шам-фъстък и останалите портокалови корички.
Паят е най-вкусен,
докато е още топъл и свеж в деня на приготвяне.
Няма коментари:
Публикуване на коментар