Необходими продукти:
95 грама яйчни белтъци
40 грама фина захар
1 пакет
ванилова захар
65 грама
яйчни жълтъци
40 грама фина захар
35 грама натурално нишесте
75 грама брашно
4 супени
лъжици пудра захар + ½ чаена лъжичка
нишесте, за поръсване преди печене
Приготвяне:
Пригответе
голям найлонов пош, като поставите в него голям кръгъл накрайник.
Постелете
хартия за печене върху две големи тави.
Смесете и
пресейте брашното с нишестето.
Включете
фурната да загрява на 200°С.
Разбийте яйчните
жълтъци заедно с първата част от захарта.
След това разбийте белтъците и прибавете на няколко пъти захарта към края.
След това разбийте белтъците и прибавете на няколко пъти захарта към края.
Добавете
белтъците към жълтъците, като редувате с брашното и много внимателно смесвайте отдолу-нагоре, с помощта на
силиконова шпатула.
Поставете
тестото в поша, като внимавате да влиза минимално количество въздух.
Шприцовайте
от тестото върху хартията за печене бишкоти с дължина около 9 сантиметра.
Поръсете с
пудрата захар смесена с нишестето и поставете първата тава във фурната.
Печете около 7-8 минути.
рецептата е адаптирана от Paolo Sacchetti
Печете около 7-8 минути.
рецептата е адаптирана от Paolo Sacchetti
За Тирамису:
250 грама
сирене Маскорпоне, на стайна температура
60 милилитра
вино Марсала
3 супени
лъжици пудра захар
300
милилитра млечна сметана
4 супени
лъжици пудра захар
3 пресни
яйчни жълтъка
5 супени
лъжици фина захар
За напояване на бишкотите:
300
милилитра хубаво еспресо, подсладено с 3 чаени лъжички кафява захар, студено
Приготвяне:
Смесете
първо Маскарпонето с 3 супени лъжици пудра захара и виното Марсала, докато получите
гладък крем.
Разбийте с
миксер жълтъците с фината захар, докато захарта се стопи и сместа изсветлее и
стане пухкава и кремообразна. Прибавете разбитите жълтъци към крема с
Маскарпоне. Разбъркайте внимателно много добре, с помощта на силиконова шпатула.
Накрая разбийте сметаната с 4 супени лъжици пудра захар и прибавете и нея на
три пъти към останалите продукти, като отново внимателно смесвате с шпатулата
отдолу-нагоре.
В подходящ
съд, подредете плътно от домашно приготвените бишкоти, като преди това ги
потапяйте за 4-5 секунди в изстиналото кафе. Отгоре разпределете половината от
крема. Отново подредете бишкоти напоени с кафе и върху тях разпределете
равномерно и останалия крем. Изравнете крема добре и поставете найлоново фолио
върху тавичката, така че да не се докосва до повърхността. Приберете Тирамисуто
в хладилника за 6-8 часа.
Преди
сервиране, поръсете обилно повърхността на десерта с натурално какао.
Да ви е
сладко!
Прекрасно тирамису, Танче! Сигурна съм, че с домашни бишкоти ще е в пъти по-вкусно! :)
ОтговорИзтриванеНаистина Тирамисуто този път стана различно и много вкусно, сигурно е от домашните бишкоти. Замислих се, колко лесно става приготвянето на бишкоти у дома и със сигурност ще го приготвям по този начин още много пъти.
ИзтриванеБлагодаря ти, Светле :)