Необходими продукти:
500 грама обелени
картофи
сол
1 супена лъжица масло
3 супени
лъжици обикновено брашно
3 средни
яйца + 3 средни яйчни белтъка
3 супени
лъжици заквасена сметана)
сол, черен
пипер, розмарин
Приготвяне:
Пригответе
картофено пюре, като в средно-голяма тенджера кипнете вода със сол. Добавете
картофите обелени и нарязани на четвъртини. Варете картофите до готовност. Изцедете
водата и ги направете на пюре с преса, докато станат гладки. Прибавете маслото и разбъркайте. Оставете ги
настрана, за да се охладят.
След като
картофите се охладят леко, добавете брашното, солта, черния пипер, ситно нарязания розмарин и разбъркайте, докато всичко се смеси равномерно. Добавете яйцата,
белтъците и сметаната и разбъркайте добре. Тестото трябва да бъде гладко и леко
течно (но не прекалено, по скоро като крем).
Загрейте
тиган с незалепващо покритие на средно-ниска температура. Поставете ¼ чаена
лъжичка масло, докато се разтопи и изпържете палачинката приблизително по 2 минути от всяка страна. По същия начин изпържете и останалите палачинки.
Да ви е
сладко!
Тези палачинки са истински разкош Танче.Обикновено ги правя с цели яйца и жълтъци, но тук ме изненадаха белтъците.На сняг ли са разбити или не ? А тази рукула, която е теснолистна чудесно се вписва когато се добавя в малки количества.Чудесна гарнитура към тези картофени красавици.
ОтговорИзтриванеПоздрави и успешна нова седмица !
Привет, Ели :) радвам се, че палачинките ти харасват! Не, не се разбиват просто се прибавят и се разбъркват, както и останалите продукти. Много сполучлива рецепта, препоръчвам я на всички.
ИзтриванеПоздрави!