2 яйца
170 грама захар
150 милилитра прясно мляко
10 грама суха мая
100 грама заквасена сметана
170 грама захар
150 милилитра прясно мляко
10 грама суха мая
100 грама заквасена сметана
100 грама кисело мляко
кората от един лимон
½ ампула есенция ром
1 пакет бурбонска ванилова захар
80 грама масло
кората от един лимон
½ ампула есенция ром
1 пакет бурбонска ванилова захар
80 грама масло
20 милилитра слънчагледово олио
около 800 грама брашно за козунак
1 жълтък + 1 супена лъжица прясно мляко за намазване на козунаците
захар и филирани бадеми да поръсване
около 800 грама брашно за козунак
1 жълтък + 1 супена лъжица прясно мляко за намазване на козунаците
захар и филирани бадеми да поръсване
Разтворете маята и една супена лъжица захар от
количеството необходимо за рецептата в хладкото прясно мляко. Оставете настрани,
докато маята се активира и сместа увеличи обема си.
Разбийте яйцата и захарта с миксер, докато захарта се
стопи.
Разбъркайте заквасената сметана с киселото мляко и прибавете
към тях ваниловата захар и лимоновата кора. Изсипете сместа при разбитите яйца. Прибавете и активираната
мая към течните продукти.
Изсипете течните съставки на дъното на пекарна за
хляб. Отгоре прибавете брашното. Пуснете машината на режим за тесто. След като
всичко се смеси и се образува тесто, (след около 5-6 минути) започнете да добавяте маслото и олиото, които
предварително сте смесили. Започнете с ⅓ от количеството и на три пъти през 2-3
минути прибавете цялото количество. Всеки път след като добавяте мазнина,
изчаквайте да се поеме напълно от тестото, преди до добавите следващата
част. Затворете пекарната и оставете, докато приключи програмата, което
трябва да включва омесването и втасването.
След това извадете тестото върху работния плот, разделете го на части според това, в какви съдове ще го печете, оформете го и го покрийте с найлон. Оставете козунаците да втасат за 1 час или докато удвоят обема си.
След това извадете тестото върху работния плот, разделете го на части според това, в какви съдове ще го печете, оформете го и го покрийте с найлон. Оставете козунаците да втасат за 1 час или докато удвоят обема си.
Преди да ги изпечете, намажете повърхността на
козунаците с разбития жълтък с прясното мляко. Поръсете със захар
и филирани бадеми, ако така ви харесва.
Печете на 160⁰C за 50 - 55 минути, до готовност. Ако започнат да
покафеняват прекалено при печенето, поставете метално фолио отгоре, за да не
прегорят и намалете още малко градусите на печката.
Изпечените
козунаци оставете да изстинат във формите за 15 минути, а след това ги
извадете върху метална решетка, докато се охладят напълно.
Да ви е сладко!
Все още не съм започнала да търся рецепти за козунак, който ще направим тази година.А тези малки козуначета са истински перли и подходящи за подарък.Обикновено правя козуначени кошншчкш с чирвено яйце вътре за подаръци, но и тази идея е страхотна.
ОтговорИзтриванеЧудесна нова седмица , поздрави !
Чудни за подарък!
ОтговорИзтриване