За бадемовите блатовете Джоконда:
2 яйца
4 белтъка
65 грама
пудра захар
30 грама
фина захар
65 грама
бадемово брашно или сурови бадеми с кожичките
20 грама
бяло брашно
15 грама
масло
Шоколадов ганаш:
Шоколадов ганаш:
100 грама
хубав черен шоколад с 50-55% какао
100 грама
сметана 30-35% масленост
15 грама
разтопено масло
1 жълтък
Кафеен сироп:
Кафеен сироп:
200
милилитра вода
100 грама
захар
1 чаена
лъжичка хубаво разтворимо кафе
За кафеения крем:
За кафеения крем:
200 грама
Италиански меренг
1 чаена
лъжичка хубаво разтворимо кафе
1 и ½ супена
лъжици вряла вода
200 грама
масло на стайна температура
За Италианския меренг:
За Италианския меренг:
3 белтъка
150 грама
захар
50 милилитра
вода
За глазурата:
За глазурата:
100 грама
черен шоколад 50-55% какао
100 грама
сметана 30-35% масленост
30 грама
масло
около 40
милилитра захарен сироп или малко повече
За захарния сироп:
За захарния сироп:
70 грама
захар
50 милилитра
вода
Загрейте
фурната на 200⁰С.
Поставете
бадемите в блендер, заедно със пудрата захар. Смелете, докато получите много
фино брашно. Пресейте сместа в голяма купа и прибавете целите яйца. Разбъркайте с
миксер за 3-4 минути.
В отделна
чиста купа, разбийте белтъците, докато станат пухкави и започнете да прибавяте
захарта лъжица по лъжица. Трябва да получите белтъци със средно твърди върхове.
Прибавете
белтъците на няколко пъти, с помощта на силиконова шпатула към сместа от яйца и
бадемово брашно. Разбърквайте внимателно. Накрая пресейте към тях брашното и
прибавете разтопеното и охладено масло. Разбъркайте отново.
Разделете
готовото тесто на три равни части.
Покрийте
правоъгълна тавичка с размери 34х24 сантиметра с хартия за печене и изсипете
първата част тесто. Изравнете го равномерно. Поставете тавичката в
предварително загрятата фурна и печете 7-8 минути, докато повърхността на блата
леко покафенее.
Готовия блат
оставете да се охлади за кратка във формата. След това го извадете и оставете да се охлади
напълно. След като се поохлади премахнете хартията за печене от него.
По същия
начин постъпете и при приготвянето на останалите два блата.
Приготвяне на шоколадовия ганаш:
Разтопете
шоколада в купа на водна пара. Оставете настрани, докато се поохлади.
Затоплете
сметаната, докато почти кипне. Оставете за кратко да се охлади до температурата
на шоколада и смесете. Разбъркайте с помощта на кухненска тел, до гладък крем.
След това прибавете жълтъка и разтопеното масло. Разбъркайте енергично с
телената бъркалка, докато получите гладък крем.
Оставете
готовия крем да се охлади до стайна температура, докато приготвите другия крем
и сиропа.
Приготвяне
на кафеения захарен сироп:
В малка
тенджера поставете захарта и водата. Кипнете и разбъркайте сместа, докато захарта
се стопи. Махнете от огъня и прибавете кафето.
Оставете
сиропа да се охлади напълно преди да го използвате.
Направете Италианския
меренг, като смесите водата и захарта в малка касерола и ги поставете на котлона на висока температура. Поставете термометър. Захарния сироп трябва да достигне 120⁰С.
През това
време, разбийте белтъците на пухкава гъста пяна. Започнете да прибавяте
захарния сироп на тънка струйка, като не спирате да бъркате с миксера.
Продължете да разбивате, докато меренга се охлади до температурата на вашата
ръка, като го докоснете да не усещате разлика.
Разтворете
кафето в горещата вода и ги оставете да се поохладят.
В голяма
купа разбийте маслото, докато се превърне в пухкав крем, около 2-3 минути с
миксер. Прибавете кафето и разбийте отново, докато се смеси с маслото. Накрая с
помощта на силиконова шпатула прибавете Италианския меренг на няколко пъти,
докато получите пухкав еднороден крем.
Разделете
крема на две равни части.
Сглобяване
на тортата:
Поставете
първия блат директно върху подноса за сервиране.
С помощта на
четка, напоете много добре блата с кафеения захарен сироп.
Върху него
разпределете равномерно едната част от кафеения крем с меренг.
Отгоре
поставете втория блат и го напоете отново много старателно.
Върху този
блат поставете шоколадовия крем и се постарайте да го нанесете равномерно
навсякъде.
Отгоре
поставете последния, трети блат и отново го напоете с кафеения захарен сироп.
Поставете втората част от кафеения крем с меренг и го разпределете и изравнете
много добре.
Приберете
тортата в хладилника за няколко часа, за да стегне перфектно.
Приготвяне
на глазурата:
Поставете
захарта и водата в малка касерола и ги кипнете. Оставете настрани, докато ви
потрябва. От сиропа ще използвате около 40-50 милилитра, докато получите хубава лъскава глазура. Количеството може да варира, защото понякога шоколада и сметаната са с различна плътност.
Разтопете
шоколада и прибавете към него затоплената сметана. Разбъркайте до гладка
консистенция. Прибавете и маслото, разбъркайте отново. Накрая прибавете от
захарния сироп и разбъркайте, с помощта на шпатула, докато получите хубава не много рядка глазура.. Прецедете глазурата, за да премахнете евентуално образували се малки
балончета при разбъркването.
Изсипете я
върху тортата и наклонете на всички страни тортата, за да се разпредели равномерно.
Приберете
тортата в хладилника за няколко часа.
Нарежете и
сервирайте, като я декорирате по ваш вкус.
Традиционно
на всяко парче торта във френските сладкарници е изписано името на тортата, Opera, напишете го и вие преди сервиране, ако ви допада.
Да ви е
сладко!
Това е най-красивата, стилна и изящна Опера, която съм виждала! Знаеш, колко много ти се радвам, нали? Обичам те, мила ми приятелко!
ОтговорИзтриванеА ти си ми най-любимата, най-страхотния кулинар и мое най-голямо вдъхновение!
ИзтриванеЗдравейте, тортата е прекрасна.
ОтговорИзтриванеИскам да попитам дали може да се използва еспресо вместо нес кафе?
Разбира се, че може :)
ИзтриванеБлагодаря ви!