четвъртък, 1 февруари 2018 г.

Торта Опера (Opera Cake)

Необходими продукти:

За бадемовите блатовете Джоконда:
2 яйца
4 белтъка
65 грама пудра захар
30 грама фина захар
65 грама бадемово брашно или сурови бадеми с кожичките
20 грама бяло брашно
15 грама масло

Шоколадов ганаш:
100 грама хубав черен шоколад с 50-55% какао
100 грама сметана 30-35% масленост
15 грама разтопено масло
1 жълтък

Кафеен сироп:
200 милилитра вода
100 грама захар
1 чаена лъжичка хубаво разтворимо кафе

За кафеения крем:
200 грама Италиански меренг
1 чаена лъжичка хубаво разтворимо кафе
1 и ½ супена лъжици вряла вода
200 грама масло на стайна температура

За Италианския меренг:
3 белтъка
150 грама захар
50 милилитра вода

За глазурата:
100 грама черен шоколад 50-55% какао
100 грама сметана 30-35% масленост
30 грама масло
около 40 милилитра захарен сироп или малко повече

За захарния сироп:
70 грама захар
50 милилитра вода
 
Приготвяне на блатовете:
Загрейте фурната на 200⁰С.
Поставете бадемите в блендер, заедно със пудрата захар. Смелете, докато получите много фино брашно. Пресейте сместа в голяма купа и прибавете целите яйца. Разбъркайте с миксер за 3-4 минути.
В отделна чиста купа, разбийте белтъците, докато станат пухкави и започнете да прибавяте захарта лъжица по лъжица. Трябва да получите белтъци със средно твърди върхове.
Прибавете белтъците на няколко пъти, с помощта на силиконова шпатула към сместа от яйца и бадемово брашно. Разбърквайте внимателно. Накрая пресейте към тях брашното и прибавете разтопеното и охладено масло. Разбъркайте отново.
Разделете готовото тесто на три равни части.
Покрийте правоъгълна тавичка с размери 34х24 сантиметра с хартия за печене и изсипете първата част тесто. Изравнете го равномерно. Поставете тавичката в предварително загрятата фурна и печете 7-8 минути, докато повърхността на блата леко покафенее.
Готовия блат оставете да се охлади за кратка във формата. След това го извадете и оставете да се охлади напълно. След като се поохлади премахнете хартията за печене от него.
По същия начин постъпете и при приготвянето на останалите два блата.

Приготвяне на шоколадовия ганаш:
Разтопете шоколада в купа на водна пара. Оставете настрани, докато се поохлади.
Затоплете сметаната, докато почти кипне. Оставете за кратко да се охлади до температурата на шоколада и смесете. Разбъркайте с помощта на кухненска тел, до гладък крем. След това прибавете жълтъка и разтопеното масло. Разбъркайте енергично с телената бъркалка, докато получите гладък крем.
Оставете готовия крем да се охлади до стайна температура, докато приготвите другия крем и сиропа.
 
Приготвяне на кафеения захарен сироп:
В малка тенджера поставете захарта и водата. Кипнете и разбъркайте сместа, докато захарта се стопи. Махнете от огъня и прибавете кафето.
Оставете сиропа да се охлади напълно преди да го използвате.
 
Приготвяне на кафеения крем:
Направете Италианския меренг, като смесите водата и захарта в малка касерола и ги поставете на котлона на висока температура. Поставете термометър. Захарния сироп трябва да достигне 120⁰С.
През това време, разбийте белтъците на пухкава гъста пяна. Започнете да прибавяте захарния сироп на тънка струйка, като не спирате да бъркате с миксера. Продължете да разбивате, докато меренга се охлади до температурата на вашата ръка, като го докоснете да не усещате разлика.
Разтворете кафето в горещата вода и ги оставете да се поохладят.
В голяма купа разбийте маслото, докато се превърне в пухкав крем, около 2-3 минути с миксер. Прибавете кафето и разбийте отново, докато се смеси с маслото. Накрая с помощта на силиконова шпатула прибавете Италианския меренг на няколко пъти, докато получите пухкав еднороден крем.
Разделете крема на две равни части.

Сглобяване на тортата:
Поставете първия блат директно върху подноса за сервиране.
С помощта на четка, напоете много добре блата с кафеения захарен сироп.
Върху него разпределете равномерно едната част от кафеения крем с меренг.
Отгоре поставете втория блат и го напоете отново много старателно.
Върху този блат поставете шоколадовия крем и се постарайте да го нанесете равномерно навсякъде.
Отгоре поставете последния, трети блат и отново го напоете с кафеения захарен сироп. Поставете втората част от кафеения крем с меренг и го разпределете и изравнете много добре.
Приберете тортата в хладилника за няколко часа, за да стегне перфектно.
 
Приготвяне на глазурата:
Поставете захарта и водата в малка касерола и ги кипнете. Оставете настрани, докато ви потрябва. От сиропа ще използвате около 40-50 милилитра, докато получите хубава лъскава глазура. Количеството може да варира, защото понякога шоколада и сметаната са с различна плътност.
Разтопете шоколада и прибавете към него затоплената сметана. Разбъркайте до гладка консистенция. Прибавете и маслото, разбъркайте отново. Накрая прибавете от захарния сироп и разбъркайте, с помощта на шпатула, докато получите хубава не много рядка глазура.. Прецедете глазурата, за да премахнете евентуално образували се малки балончета при разбъркването.
Изсипете я върху тортата и наклонете на всички страни тортата, за да се разпредели равномерно.
Приберете тортата в хладилника за няколко часа.
 
Нарежете и сервирайте, като я декорирате по ваш вкус.
Традиционно на всяко парче торта във френските сладкарници е изписано името на тортата, Opera, напишете го и вие преди сервиране, ако ви допада.

Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Това е най-красивата, стилна и изящна Опера, която съм виждала! Знаеш, колко много ти се радвам, нали? Обичам те, мила ми приятелко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ти си ми най-любимата, най-страхотния кулинар и мое най-голямо вдъхновение!

      Изтриване
  2. Здравейте, тортата е прекрасна.
    Искам да попитам дали може да се използва еспресо вместо нес кафе?

    ОтговорИзтриване