петък, 2 февруари 2018 г.

Спаначено руло

Както почти винаги ми се случва, лутайки се каква рецепта да използвам, се доверих на Йоли! Толкова е хубаво да имаш под ръка изобилието от изпитаните и рецепти и пълното доверие! Подсещам ви за тази вкусотия, много подходяща за настъпващото пролетно време, когато спанака е в изобилие.
 
Необходими продукти:

300 грама спанак
2 скилидки чесън
½ чаена лъжичка сол
черен пипер
1 чаена лъжичка сушен риган
4 белтъка
4 супени лъжици нишесте
 
За плънката:
 
120 грама сирене Дунавия
120 грама крема сирене
50 грама заквасена сметана
2 скилидки чесън
1 чаена лъжичка сушен копър, може и пресен
1 шепа печени орехи
1 червена чушка, нарязана на ленти
 
Приготвяне:
 
Измийте и почистете от дръжките спанака. Поставете голяма тенджера на котлона и кипнете вода в нея. Овкусете с една чаена лъжичка сол.
Поставете спанака и го задушете за 3-4 минути. Извадете го от горещата вода и го поставете в студена. Оцедете го добре и го поставете в голяма купа. Прибавете към него чесъна с подправките и пасирайте.
Включете фурната да загрява на 190С.
Разбийте с миксер белтъците на сняг с малко сол и ги прибавете към спанака, като разбърквате внимателно със силиконова шпатула. Накрая пресейте нишестето върху сместа и разбъркайте отново.
Застелете голяма тава с хартия за печене и изсипете спаначената смес. Разпределете добре.
Изпечете за 10 минути в предварително загрятата фурна.
Спаначения блат оставете да се охлади в тавата. След това го обърнете върху работния плот заедно с хартията за печене и я отстранете. Нанесете равномерно плънката върху блата. По средата поставете парчетата чушка и завийте на стегнато руло.
Рулото опаковайте в найлоново стреч фолио и го поставете в хладилника за няколко часа.
Нарежете и сервирайте.
Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Благодаря ти, прекрасна моя! Винаги знаеш как да ме зарадваш! Превъзходно е рулото, което си направила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз ти благодаря, Йоли, като енциклопедия си ми, да знаеш! Целувки!

      Изтриване