Необходими продукти:
За ванилов крем:
100 грама захар
45 грама царевично нишесте
2 яйчни жълтъка
1 яйце
600 милилитра прясно мляко
1 пакет ванилова захар
За тестото:
300 грама Типово брашно София Мел
300 грама бяло брашно Екстра София Мел
7 грама сол
90 грама захар
120 грама меко масло
14 грама суха мая
200 милилитра прясно мляко
2 яйца
600 милилитра прясно мляко
1 пакет ванилова захар
За тестото:
300 грама Типово брашно София Мел
300 грама бяло брашно Екстра София Мел
7 грама сол
90 грама захар
120 грама меко масло
14 грама суха мая
200 милилитра прясно мляко
2 яйца
Варен крем:
Смесете
захарта и нишестето. Добавете яйчните жълтъци, яйцето и разбъркайте добре с миксера,
за да не останат бучки. Добавете 100 милилитра прясно мляко.
Останалото
количество мляко (500 милилитра) поставете на котлона в малка тенджера. След като млякото кипне, изсипете го бавно на тънка струйка в сместа от яйца и нишесте, като разбърквате непрекъснато. Върнете на котлона и варете, докато крема се сгъсти. Не забравяйте да бъркате непрекъснато. Махнете готовия крем от котлона
и веднага постелете по повърхността му найлоново стреч фолио. Оставете го да
изстине напълно преди да го използвате.
Приготвяне
на тестото:
Поставете
двата вида брашно в голяма купа. Прибавете солта и разбъркайте добре. По средата
на брашното направете кладенче.
В малка купа
разбъркайте маята в хладкото мляко и 1 супена лъжица от предвидената за тестото
захар. Покрийте с чиста кърпа и оставете сместа, докато маята се активира.
Разбийте
яйцата и захарта, докато се смесят много добре.
В кладенчето
изсипете маята, яйцата със захарта и разбъркайте докато тестото започне да се
оформя. Прибавете маслото и разбъркайте отново, докато се разпредели добре в тестото. Поръсете
малко брашно върху работния плот и омесете
тестото поне 10 минути. Тестото трябва да стане гладко и меко.
Поставете
готовото тесто в голяма купа. Покрийте с найлон и оставете за 40-50 минути в
топло помещение.
Втасалото
тесто поставете върху работния плот и го разделете на части по 50 грама всяко. Всяка
част оформете на топче и ги покривайте с найлон, докато приключите със всички,
за да не хващат коричка.
Покрийте две
големи тави с хартия за печене.
Всяко топче
разточете в правоъгълна форма и намажете повърхността му с 2 чаени лъжички от
варения крем. Завийте ги на руло и ги поставете върху хартията за печене в
тавата. Покрийте ги с найлона и ги оставете да втасат за 30 минути.
Преди да ги изпечете с ножица направете разрези по дължина в средата на всяка кифличка. Намажете ги с разбито яйце и ги поставете в студена фурна. Включете фурната на 180⁰С и печете за 30-35 минути, докато кифличките станат апетитно златисто-кафеникави.
Преди да ги изпечете с ножица направете разрези по дължина в средата на всяка кифличка. Намажете ги с разбито яйце и ги поставете в студена фурна. Включете фурната на 180⁰С и печете за 30-35 минути, докато кифличките станат апетитно златисто-кафеникави.
Да ви е
сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар