понеделник, 15 януари 2018 г.

Боровинкова мус торта с огледална глазура ( Blueberry Mousse Cake with Mirror Glaze )


Аз приготвих тортата в силиконови форми, но можете да използвате и такива в два различни размера с подвижен ринг, като отстрани поставите ацетатно фолио, за да не се залепват кремовете и да остане тортата гладка с правилна форма.
При положение, че ще използвате желатин на листа, те трябва да бъдат накиснати в студена вода 5 минути преди да ги прибавите към крема.
Ако използвате желатин на прах, той трябва да бъде предварително разтворен в определеното количество студена вода, докато набъбне. Количеството вода изчислете според обозначеното на опаковката.
 
Необходими продукти:

За бисквитената основа:
2 жълтъка
½ чаена лъжичка ванилов екстракт
70 грама фина захар
80 грама разтопено и охладено масло
80 грама брашно
20 грама брашно от шамфъстък или бадемово
¼ чаена лъжичка бакпулвер

За шоколадовия крем:
150 милилитра млечна сметана 30% масленост
60 грама шоколадов крем Нутела или друг от същия вид
60 грама тъмен шоколад 45-50% какао, разтопен
3 грама желатин на листа или на прах

За ваниловия крем:
210 грама прясно мляко
2 жълтъка
20 грама ванилова захар
1 супена лъжица пшенично или царевично нишесте
3 грама желатин на листа или на прах

За боровинковия мус:
2 белтъка, на стайна температура
100 грама фина захар
400 милилитра млечна сметана, много студена, неподсладена
100 грама бял шоколад
120 грама боровинково сладко
100 грама пресни боровинки
9 грама желатин на листа или на прах

За глазурата:
125 милилитра прясно мляко
40 милилитра глюкоза
300 грама бял шоколад
5 грама желатин на листа или на прах
 
Приготвяне:
 
Започнете с приготвянето на бисквитения блат.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
Смесете бялото брашно, брашното от шамфъстък или бадемово и бакпулвера.
Разбийте с миксер жълтъците и ваниловия екстракт със захарта, докато побелеят. Прибавете разтопеното и охладено масло и разбъркайте с шпатула. Накрая изсипете сухите продукти, разбъркайте докато получите еднородно тесто. Разпределете тестото равномерно в силиконова форма с диаметър 22 сантиметра. Ако използвате метална форма с подвижен ринг, на дъното застелете с  хартия  за печене.
Печете 18-20 минути.

Приготвяне на шоколадовия крем:
Поставете желатина в студена вода.
Затоплете сметаната докато кипне, махнете от огъня и прибавете тъмния шоколад и оцедения от водата желатин. Разбъркайте, докато получите гладка консистенция. Накрая прибавете шоколадовия крем Нутела и разбъркайте отново.
Изсипете сместа в силиконова форма с диаметър 16 сантиметра или в такава с подвижен ринг, като на дъното поставите хартия за печене а на стените прикрепите ацетатно фолио. Поставете формата във фризера.

Приготвяне на ваниловия крем:
Поставете желатина в студена вода.
Разбъркайте жълтъците със захарта. Прибавете 3-4 супени лъжици студено прясно мляко от количеството предвидено за крема. Прибавете и нишестето, разбъркайте. Загрейте добре останалото прясно мляко и на тънка струйка го изсипете при жълтъците, като разбърквате непрекъснато. Върнете обратно на котлона на средна температура и варете крема, като разбърквате непрекъснато, докато се сгъсти. Махнете готовия крем от котлона и прибавете към него оцедения от водата желатин, разбъркайте добре.
Изсипете ваниловия крем върху добре стегналия шоколадов. Върнете формата отново във фризера.

Приготвяне на боровинковия мус:
Поставете желатина в студена вода.
Разтопете шоколада на водна баня. Докато е още на котлона, прибавете към него желатина и разбъркайте добре. Оставете го да се поохлади, докато приготвяте останалите компоненти за муса.
Разбийте белтъците на пухкава пяна. Прибавете захарта лъжица по лъжица, докато разбивате с миксера. Трябва да получите твърд и лъскав, крем като за целувки. Прибавете наведнъж разтопения бял шоколад с желатина и разбъркайте енергично за кратко, като внимавате да не се отнеме много от обема на белтъците, само докато се смесят добре.
Разбийте сметаната на пухкав, средно твърд крем. Прибавете към нея сладкото от боровинки и смесете с шпатула. Изсипете сметаната при белтъците с шоколада и разбъркайте внимателно отдолу нагоре, докато се смесят равномерно. Накрая прибавете боровинките и разбъркайте отново за кратко, само докато се разпределят в муса.

Сглобяване на тортата:
Изсипете по-голямата част от муса в голямата силиконова форма.
Извадете добре стегналите кремове от малката силиконова форма, които съхранявахте във фризера и ги поставете точно в центъра на муса. Притиснете внимателно. Отгоре разпределете останалия мус и върху него поставете бисквитения блат. Притиснете отново и приберете тортата във фризера за 6-8 часа. Най-добре за една нощ.
 
След като тортата е стегнала перфектно отстранете силиконовата форма и я поставете върху метална решетка с блата отдолу. Приберете тортата във фризера, докато приготвите глазурата.
 
 
Приготвяне на глазурата:
Поставете желатина в студена вода. 
Млякото и глюкозата изсипете в удобен съд на котлона и ги кипнете. Махнете ги от огъня и прибавете желатина. Разбъркайте добре. Накрая прибавете нарязания на ситно бял шоколад и разбъркайте с телена бъркалка, докато получите гладка, еднородна смес.
Прецедете глазурата през цедка и я изсипете в удобен съд за поливане. Съд с малко чучурче върши чудесна работа. Отделете 5-6 супени лъжици от глазурата, а в останалото количество капнете 5-6 капки от цвета, който предпочитате. Аз използвах  хранителна боя ултравиолетов цвят (ultraviolet color). Разбъркайте няколко пъти с дървен шиш, но не прекалено, за да стане глазурата в няколко нюанса, в противен случай ще получите един цвят.
Поставете тортата с металната решетка върху тавичка. Разлейте глазурата  внимателно върху тортата, така че да я покриете цялата. Накрая полейте в единия край на тънки струйка със заделената бяла глазура.
Оставете тортата да се оцеди от излишното количество глазура, докато спре да капе напълно. След това преместете тортата върху удобен поднос за сервиране. Оставете я за 20-30 минути на стайна температура, докато кремовете се отпуснат.
Декорирайте по ваш вкус, режете и сервирайте.
 
Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Страхотна торта, Танче!
    Поздравления за стила и ,,убийствените'' снимки! :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Уникално! Рецептата, обясненията, снимките, декорацията... Изкуство! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Направо перфектно изпълнено и снимано!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте. Непременно ли трябва във фризера да се съхранява преди глазурата. ако стегне в хладилника и после я полеем с глазурата няма ли да стане?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, непременно. Това е начна по който я направих аз, не мога да кажа как ще се получи, ако е само охладена, защото глазурата е топла и може да размекне просто охладения мус, който е много лек и пухкав.

      Изтриване
  5. Благодаря! Страхотна торта. Получи се почти като Вашата:) Успех и винаги да творите вкусни и изящни торти!

    ОтговорИзтриване
  6. здравейте, коя форма използвахте? колко беше голяма?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Просто прочетете рецептата. Използвала съм силиконови форми с 2 различни размера.

      Изтриване