Необходими
продукти:
400
милилитра хладко прясно мляко
200 милилитра слънчогледово олио
250 милилитра топла вода
2 яйца, единия жълтък се отделя за намазване на гевречетата
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица сол
14 грама суха мая
Около 1200 грама брашно
50 грама масло, разтопено
1 супена
лъжица прясно мляко 200 милилитра слънчогледово олио
250 милилитра топла вода
2 яйца, единия жълтък се отделя за намазване на гевречетата
2 супени лъжици захар
1 супена лъжица сол
14 грама суха мая
Около 1200 грама брашно
50 грама масло, разтопено
1 супена лъжица макови семена
Разбъркайте
маята и захарта в топлата вода в малка купа. Покрийте съда и го оставете за 10
минути, докато маята се активира.
Поставете половината
от брашното в широка купа и разбъркайте в него солта. Направете по средата
кладенче. Изсипете в кладенчето слънчогледовото олио, леко разбърканите яйце и
белтък, активираната мая и хладкото прясно мляко. Разбъркайте всичко с дървена лъжица много
добре. След това продължете да добавяте брашно и да омесвате с ръка, докато получите
много меко, но нелепнещо тесто.Готовото тесто поставете в намазана с мазнина купа и го покрийте с найлон. Оставете го втаса за 1 час в топло помещение.
След като
тестото е втасало, накъсайте от него парчета по 65 грама всяко. Оформете от всяко
парче топче и ги покрийте с найлон, за да не хващат коричка. Всяко топче
разточете по дължина и го намажете с разтопеното масло. Навийте го по дългата му страна и
го осучете леко. Оформете тестото под формата на геврече и го поставете в
намазана с масло голяма кръгла тава. Поставяйте всички гевречата в тавата на малко
разстояние едно от друго, докато тавата се напълни.
Покрийте готовите гевречета с
найлон и ги оставете да втасат да 30-40 минути.
Преди да
изпечете гевречетата, намажете повърхността им с разбития жълтък с прясното мляко и ги поръсете
с макови семена.
Поставете
тавата в студена печка и тогава включете на 190⁰С. Печете за 15 минути и
намалете на 180⁰С за още 20-25 минути, докато тестото стане с приятен кафеникав
загар.
Да ви е
сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар