Необходими
продукти за основата:
200 грама
бисквити
100
грама разтопено масло
Необходими
продукти за кафеения крем:
250
милилитра сладка течна сметана
150 грама
крема сирене1 супена лъжица ванилов екстракт
2 супени лъжици нескафе на прах
4 супени лъжици пудра захар
Необходими
продукти за шоколадовия мус:
250
милилитра сладка течна сметана
100 грама
черен шоколад, разтопен1 супена лъжица прясно мляко
2 супени лъжици натурално какао
За
шоколадовия ганаш:
100 грама
черен шоколад
70 милилитра
течна сладка сметана20 грама бял шоколад, разтопен
За напояване
на бисквитите е необходимо, 150 милилитра студено мляко с нес кафе и захар.
Приготвяне:
Пригответе
кафето и го оставете да се охлади.
Поставете на дъното и стените хартия за печене на форма с диаметър 20 сантиметра.
Смелете 200 грама бисквити в блендер и прибавете към тях 100 грама разтопено масло, разбъркайте добре. Изсипете бисквитите във формата с подвижен ринг и ги притиснете добре. Поставете основата в хладилника, докато приготвите кремовете.
Можете да направите тортата и направо в удобна чиния за сервиране, както направих аз и да използвате ринг за оформяне на торти. Аз поставих по стените на ринга ацетатно фолио, с което тортата се оформя още по-добре отстрани.
С лъжица
смесете крема сиренето с ваниловия екстракт и пудрата захар. С помощта на
електрически миксер разбийте сметаната с кафето, докато получите средно твърд
крем. Прибавете сметаната към крема сиренето, с помощта на силиконова
шпатула. Поставете крема в хладилника, докато
направите шоколадовия мус.Поставете на дъното и стените хартия за печене на форма с диаметър 20 сантиметра.
Смелете 200 грама бисквити в блендер и прибавете към тях 100 грама разтопено масло, разбъркайте добре. Изсипете бисквитите във формата с подвижен ринг и ги притиснете добре. Поставете основата в хладилника, докато приготвите кремовете.
Можете да направите тортата и направо в удобна чиния за сервиране, както направих аз и да използвате ринг за оформяне на торти. Аз поставих по стените на ринга ацетатно фолио, с което тортата се оформя още по-добре отстрани.
За да направите шоколадовия мус, разтопете шоколада на водна пара, като прибавите към него и прясното мляко. Разбъркайте, докато получите еднородна смес. Оставете да се охлади до стайна температура.
Разбийте сметаната с миксер, като прибавите към нея какаото. По средата на разбиването, прибавете разтопения шоколад към сметаната и разбийте енергично с миксера за още няколко секунди, докато получите хубав не прекалено твърд крем.
Сглобяване
на тортата:
Върху вече
стегналата основа от бисквити и масло, изсипете половината от кафеения крем с
крема сиренето и го изравнете добре.
Отгоре
наредете плътно една до друга бисквити, които предварително сте потопили за
кратко в студеното нескафе с мляко. На местата, които остават празни и не се
събира цяла бисквита, начупете парчета от тях със същия размер и попълнете
всички дупки, за да получите плътен блат от бисквити.Отгоре изсипете половината от шоколадовия мус. След това отново наредете натопени в нескафе с мляко бисквити. Следва отново крема с кафе, бисквити и най-отгоре шоколадов мус, който изравнете перфектно.
Приберете тортата в хладилника за няколко часа, най-добре за една нощ.
Пригответе
шоколадовия ганаш, като начупите шоколада на малки парчета и изсипете към него
много добре загрятата сметана. Оставете за няколко минути, докато шоколада се
стопи. Разбъркайте докато получите гладка консистенция.
Разтопете
белия шоколад и го оставете да се поохлади. Поставете го в найлонов пош, на
който отрежете връхчето съвсем малко.Изсипете шоколадовия ганаш върху тортата и наклонете на всички страни, така че да се разпредели равномерно по повърхността.
Спираловидно разпределете белия шоколад върху шоколадовия ганаш отвътре навън. С помощта на дървен шиш направете фини черти, за да се оформи такава шарка, както на моята торта, ако ви харесва това.
Да ви е
сладко!
Бисквитите за основата какви са - обикновени или от по- меките? И още - колко и какви бисквити са необходими между кремовете?
ОтговорИзтриванеПълнозърнести Petit beurre на Papadopoulou са бисквитите и са необходими около 250 грама между кремовете.
ИзтриванеБлагодаря, Таня. Успешна нова седмица
ОтговорИзтриванеТанче тортата изглежда чудесно! Поздравления и за мрежата отгоре, при мен нещо не се получава.
ОтговорИзтриване