събота, 27 януари 2018 г.

Лесен хляб със сол и черен сусам


Необходими продукти:

700 грама бяло брашно + за доомесване
1 чаена лъжичка морска сол
400 милилитра хладка вода
10 грама суха мая
1 супена лъжица мед
1 яйце
50 грама леко разтопено масло
25 милилитра слънчогледово олио
1 жълтък + 1 супена лъжица прясно мляко за намазване преди печене
½ чаена лъжичка морска сол
1 супена лъжица черен сусам

Приготвяне:

Изсипете брашното в дълбока купа и разбъркайте в него солта. По средата направете кладенче и изсипете в него хладката вода с разтворения в нея мед. Изсипете маята и разбъркайте леко само по средата. Покрийте с памучна кърпа и оставете да 10 минути, докато маята се активира. След това време, прибавете маслото, слинчогледовото олио и яйцето. Разбийте с помощта на миксер с бъркалките за тесто, докато получите гладко еднородно тесто. Прибавете още малко брашно, ако е необходимо и ви се стори, че тестото е прекалено течно. Нека тестото остане много меко, не го месете с ръце. Покрийте купата с найлон и оставете тестото за 1 час на топло.

След като тестото е втасало, покрийте голямата тава от фурната или друга с голям диаметър с хартия за печене и я намажете с олио. Изсипете тестото в нея, намажете го с олио и го разтелете по цялата и площ, като притискате с ръце. Покрийте го с найлон и оставете за 20 минути.

След като тестото увеличи обема си отново, направете дупки с върха на пръстите си по повърхността му. Намажете отгоре с разбития жълтък с прясно мляко, поръсете със солта и черния сусам.
Поставете хляба в предварително загрята фурна на 180⁰С. Печете 30-35 минути, до готовност.

1 коментар:

  1. Чудесен хляб Танче.Изглежда прекрасно.Използвам и аз черния сусам, много е вкусен и полезен.
    Поздрави и прекрасна седмица !

    ОтговорИзтриване