Необходими продукти:
700 грама
бяло брашно + за доомесване
1 чаена
лъжичка морска сол400 милилитра хладка вода
10 грама суха мая
1 супена лъжица мед
1 яйце
50 грама леко разтопено масло
25 милилитра слънчогледово олио
1 жълтък + 1 супена лъжица прясно мляко за намазване преди печене
½ чаена лъжичка морска сол
1 супена лъжица черен сусам
Приготвяне:
Изсипете
брашното в дълбока купа и разбъркайте в него солта. По средата направете
кладенче и изсипете в него хладката вода с разтворения в нея мед. Изсипете маята
и разбъркайте леко само по средата. Покрийте с памучна кърпа и оставете да 10
минути, докато маята се активира. След това време, прибавете маслото,
слинчогледовото олио и яйцето. Разбийте с помощта на миксер с бъркалките за
тесто, докато получите гладко еднородно тесто. Прибавете още малко брашно, ако
е необходимо и ви се стори, че тестото е прекалено течно. Нека тестото остане
много меко, не го месете с ръце. Покрийте купата с найлон и оставете тестото за
1 час на топло.
След като
тестото е втасало, покрийте голямата тава от фурната или друга с голям диаметър
с хартия за печене и я намажете с олио. Изсипете тестото в нея, намажете го с
олио и го разтелете по цялата и площ, като притискате с ръце. Покрийте го с
найлон и оставете за 20 минути.
След като
тестото увеличи обема си отново, направете дупки с върха на пръстите си по
повърхността му. Намажете отгоре с разбития жълтък с прясно мляко, поръсете със
солта и черния сусам.
Поставете
хляба в предварително загрята фурна на 180⁰С. Печете 30-35 минути, до
готовност.
Чудесен хляб Танче.Изглежда прекрасно.Използвам и аз черния сусам, много е вкусен и полезен.
ОтговорИзтриванеПоздрави и прекрасна седмица !