10 грама прясна мая
250 милилитра хладко прясно мляко
110 грама фина захар
15 грама ванилова захар
100 грама масло
1 яйце
½ чаена лъжичка сол
15 грама ванилова захар
100 грама масло
1 яйце
½ чаена лъжичка сол
около 500 грама брашно Баница София Мел
За шафрановия сироп:
За шафрановия сироп:
50 милилитра
вода
30 грама захар
0,5 грама шафран
Преди печене:
30 грама захар
0,5 грама шафран
Преди печене:
1 жълтък + 1чаена лъжичка прясно мляко за намазване
стафиди
Приготвяне:
Пригответе сироп от шафран, като кипнете водата със захарта и варите на слаб огън за около минута. Махнете тенджерата от котлона и добавете шафрана. Оставете настрана, за да се охлади и за да отпусне шафрана цвета и аромата си.
Маята изсипете в малка купа и прибавете към нея половината от хладкото прясно мляко и 2 чаени лъжички от захарта.
Разтопете маслото и прибавете към него останалото мляко. Към тези продукти, прибавете и захарта, солта и яйцето. Разбъркайте всичко много добре.
Изсипете 400 грама от брашното в голяма купа и направете по средата кладенче. Изсипете в кладенчето, втасалата мая, другите течни продукти и шафрановата вода. Омесете меко тесто, като прибавяте от брашното, докато спре да се лепи по ръцете ви.
Оформете тестото на топка и го поставете в голяма купа за около час, докато удвои обема си.
Втасалото тесто, разделете на парчета по 40 грама всяко. Направете тестото на фитили с дължина около 30 сантиметра и ги оформете като осмици. Поставете ги върху голяма тава постлана с хартия за печене. Покрийте отново така оформените кифли с найлон и ги оставете да втасат за 30-40 минути.
Преди да
поставите тавата във фурната, намажете кифлите с разбития с прясното мляко
жълтък. И поставете стафидите.
Печете за
20-25 минути на 180⁰С, докато повърхността им стане златисто-кафеникава.
Да ви е
сладко!
Много са апетитни!
ОтговорИзтриване