четвъртък, 4 януари 2018 г.

Салата от червено цвекло и спанак


Необходими продукти за 4 порции:

3 броя червено цвекло, печено
200 грама пресен спанак
200 грама сушени домати
200 грама козе сирене, нарязано на кубчета
4 супени лъжици тъмни стафиди
4 супени лъжици кедрови ядки за поръсване

За дресинга:

10 супени лъжици от зехтина на доматите
4 супени лъжици тъмен балсамов оцет
3 супени лъжици кленов сироп
1 скилидка чесън
2 стръка прясна мента
сол и черен пипер

Приготвяне:

Измийте и намажете със зехтин всяка глава цвекло. Завийте ги в алуминиево фолио и ги изпечете за 1 час във фурната на 200С.
Смесете всички продукти за дресинга, като нарежете на ситно ментата и чесъна. Разбъркайте много добре. Полейте изпеченото и нарязано на шайби цвекло с дресинга и го оставете да престой, за да попие от него.
Измийте и подсушете спанака. Подредете го в чиния за сервиране и добавете доматите. По средата поставете цвеклото и полейте салатите с дресинга. Прибавете козето сирене и поръсете с ядките и стафидите. Може да запечете леко ядките на сух тиган, за още повече вкус и аромат.

Да ви е сладко!

1 коментар:

  1. Прекрасна салата Танче.Тъкмо се чудех как точно да приготвя спанака, който имам в хладилника.Още днес ще изпробвам салатката.Интересна и много, много вкусна.
    Поздрави и весели и честити януарски празници !

    ОтговорИзтриване