Необходими продукти:
За салатата:
За салатата:
2 x 140 грама прясно филе от сьомга без кожа
1 чаена лъжичка чесън на прах
щипка сол
сок от половин лимон
¼ чаена чаша пушен бекон, приготвен
2 яйца, поширани
1 салата айсберг, измита и изсушена
1 авокадо, нарязано на филийки
½ чаена чаша крутони
За дресинга:
2 супени
лъжици млечна майонеза
3 супени лъжици гъсто кисело мляко или заквасена сметана
1 супена лъжица зехтин
1 скилидка чесън, ситно нарязан
1 филе от аншоа, ситно нарязано
1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок
3 супени
лъжици настърган пармезан3 супени лъжици гъсто кисело мляко или заквасена сметана
1 супена лъжица зехтин
1 скилидка чесън, ситно нарязан
1 филе от аншоа, ситно нарязано
1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок
сол и черен пипер
Приготвяне:
Включете скарата на фурната (загрейте на средно-висока температура). Поставете нарязания на кубчета хляб в тава за печене и поръсете със зехтин и мащерка. Печете за няколко минути, докато хляба се зачерви, разбъркайте и печете отново, докато имате равномерно изпечени крутони.
Овкусете филетата от сьомга с чесън на прах и сол. Загрейте незалепващ тиган на средна температура. Тигана леко поръсете със зехтин и запържете сьомгата, докато стане златиста и от двете страни. Махнете готовата сьомгата от тигана и изцедете лимонов сок върху всяко филе. Поставете рибата във фурната на топло, докато приготвяте останалите компоненти. В същия тиган, прибавете нарязания бекон и изпържете, докато стане златист и хрупкав. Докато беконът се пържи, пригответе пошираните яйца. Малка тенджерка напълнете с вода и прибавете 1 супена лъжица бял оцет и щипка сол. След като водата кипне, намалете температурата на котлона да средно-ниска от 9 степени на 4 и 1/2 . Водата не трябва да ври енергично, а почти незабележимо. Счупете яйцето в малка чашка. С лъжица направете в центъра на водата водовъртеж. Изсипете бързо от ниско във врялата вода яйцето точно в центъра на водовъртежа. Оставете да се вари но без да засилвате котлона, докато белтъка стегне. Около 3 – 4 минути. Извадете яйцето, с помощта на решетъчна лъжица.
За дресинга, смесете майонезата, киселото мляко, зехтина, чесъна, аншоата, пармезана и лимоновия сок . Пасирайте за кратко, докато получите гладък сос. Овкусете със сол и черен пипер на вкус.
Сервирайте, като подредите в две големи чинии айсберга със сьомгата и бекона, резените авокадо и крутоните. Гарнирайте с дресинг.
Да ви е сладко!
Много изкусително изглежда салатата. И красиво, както е всичко, което представяте в това уютно местенце. Според вас дали прясната сьомга може да се замени с пушена ? Имам пушена и се чудя какво да приготвя с нея. Сина ми досега я харесваше в комбинация със сирене крема, майонеза и т.н. , но скоро каза, че вече не му харесвала по този начи. Та се чудя сега как да я комбинирам. Благодаря ви, че споделяте чудесните си рецепти. Боряна
ОтговорИзтриванеБоряна, много се радвам, че харесваш блога и рецептите, които споделям :) Благодаря ти!
ИзтриванеЗа салатата, разбира се, че можеш да използваш пушената сьомга, но според мен преди да я добавиш, може да я нарежеш на лентички и леко да я мариноваш в малко сок от лимон, горчица и мед, така ще неутрализираш леко сленият и вкус, и допълнително ще обогатиш салатата. Моят син също и се мръщи на пушената сьомга, точно защото му е прекалено солена и доминираща.
Поздрави!
Благодаря за бързия отговор. Ще я приготвя както предлагате и ще пиша за отзивите.
ОтговорИзтриване