Необходими продукти за тестото:
200 грама прясно изцеден портокалов сок
280 милилитра слънчогледово олио1 супена лъжица пудра захар
1 пакет ванилова захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
кората от един портокал
¼ чаена лъжичка смесена подправка за коледни сладки
½ ампула портокалова есенция
600 грама брашно Класик София Мел
За плънката:
250 грама извара
50 грама пудра захар¼ чаена лъжичка смесена подправка за коледни сладки
½ ампула портокалова есенция
За сиропа:
300 милилитра вода
250 грама захар
половин портокал разрязан на парчета
2 пръчки канела50 грама мед
Печени орехи за поръсване преди сервиране.
Начин на приготвяне:
Първо приготвяме сиропа, като поставяме изброените
продукти в малка тенджерка и ги оставяме на среден огън на котлона, докато
водата заври. Варим две-три минути и махаме от огъня. След като махнем от огъня, прибавяме меда и разбъркваме добре. Оставяме сиропа да
изстине напълно.
За да приготвим тестото, смесваме мокрите съставки, портокаловия сок, олиото, ваниловата
захар и портокаловата есенция. В голяма купа смесваме брашното, бакпулвера,
пудрата захар, смесената подправка и кората от портокала. Прибавяме мокрите съставки към сухите и разбъркваме, докато започне сместа да се оформя на топка. Тестото
не трябва да се омесва гладко, а да се разбърка, колкото да няма сухи участъци
от брашното в него.
За да приготвим плънката, смесваме всички продукти и разбъркваме
много добре.
Подготвяме две големи тави за печене и ги застиламе с
хартия.Включваме фурната да загрява на 180⁰С.
Тестото разделяме на парчета по 30 грама всяко. Всяко
парче разтваряме с длани и по средата поставяме по една чаена лъжичка от плънката.
Краищата на тестото притискаме, за да се затворят и плънката да остане вътре.
Сладките наподобяват форми на мидички, които поставяме върху тавите за печене със
затворената част нагоре. Така оформените сладки, поставяме във фурната и печем,
за 30 минути или докато станат златисто-кафеникави.
През това време махаме от захарния сироп портокала и
канелата. Съдът, в който е сиропа поставяме в друг по широк съд със студена
вода и лед, за да може сиропа да остане студен, след потапянето в него на сладките.След като извадим от фурната меломакароните, веднага ги потапяме в студения сироп на порции и ги обръщаме от двете страни няколко пъти, за около 2 минути. Готовите и напоени сладки, поръсваме със запечени и натрошени орехи.
Доверих се на рецептата на Maria Miteva-Christou http://www.mycookingbookblog.com/ Разгледайте нейното местенце, там може да намерите и други рецепти за тези гръцки сладки, които са традиционни и задължително се приготвят по Коледа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар