вторник, 12 декември 2017 г.

Коледно пънче 2017


Необходими продукти:

4 яйца
100 грама фина захар
10 грама ванилова захар
50 грама течен шоколад Нутела
70 грама бяло брашно
30 грама какао
½ чаена лъжичка бакпулвер

Необходими продукти за крема:

250 грама течен шоколад Нутела
300 милилитра млечна сметана за разбиване, неподсладена

За декорация:

100 грама бял шоколад
20 грама тъмен шоколад

За гъбките:

1 белтък, на стайна температура
1 щипка сол
¼ чаена чаша фина захар
Приготвяне:

Започнете с приготвянето на декорацията и гъбките.
За бялата шоколадова декорация, разтопете двата вида шоколад. Върху лист хартия за печене, направете малки чертички от тъмния шоколад, с помощта на четка за рисуване. Оставете шоколада да изсъхне напълно и отгоре изсипете белия шоколад. С помощта на шпатула, изравнете равномерно. Оставете декорацията да изсъхне.

За да приготвите гъбките, разбийте белтъците на пяна с щипка сол. Прибавете захарта на няколко пъти и разбивайте с миксера, докато се стопи. С помощта на сладкарски пош с кръгъл накрайник, шприцовайте върху тава постлана с хартия за печене капачета и дръжки за гъбките. Връхчетата, които се получават след шприцоването на капачетата, загладете леко с мокър пръст. Връхчетата на дръжките ги оставете. Елементите печете в предварително загрята фурна на 90 градуса за 80-90 минути. След като са готови и изстинали, по средата на капачетата отдолу пробийте малки дупки с нож. Потопете заострените крайчета на дръжките в разтопен тъмен шоколад  и ги поставете в дупките на капачетата. Оставете ги да изсъхнат.

Застелете с хартия голяма тава за печене. Намажете хартията с мазнина. Оставете настрани, докато приготвите тестото за блата.
Включете фурната да загрява на 180С.

Приготвянето на блата става, като разделите яйцата на белтъци от жълтъци.
Пресейте брашното с какаото и бакпулвера.
Разбийте жълтъците с половината захар и ваниловата захар, докато сместа стане светла и пухкава.
Прибавете шоколада и разбъркайте внимателно с шпатула.
Разбийте белтъците с останалата захар и ги прибавете към жълтъците и шоколада. Накрая пресейте брашното с какаото и бакпулвера и смесете внимателно с шпатула.
Тестото изсипете в предварително приготвената тава и го разпределете добре.
Поставете тавата в загрятата фурна и печете 20-25 минути. Не прекалявайте, защото блата ще стане твърд и няма да можете да го завиете на руло.
Готовия блат, завийте на руло от дългата му страна, докато е още топъл заедно с хартията за печене и така го оставете да изстине.

Пригответе крема, като разбиете сметаната на средно твърд крем. Изсипете шоколада в голяма купа и прибавете сметаната към него. Смесете внимателно със силиконова шпатула.
Развийте блата и намажете крема по цялата му повърхност. Оставете малка част от него за намазване на рулото и отвън.
Отрежете двата края на рулото напречно и ги поставете от двете му страни, за да оформите пънче. Намажете навсякъде отвън с останалия крем и декорирайте с шоколада приготвен за целта.


Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Красота.
    Таня, за гъбките 1/4 чаена чаша захар сугурно имаш в предвид. А сега кажи кое от двете рула да напрява тмното или това с белия шоколад.
    Бъди жива и здрава и светли празници
    Поздрави Катя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, захар разбира се :) ще го поправя утре, като включа компютъра. Както решиш и двете са хубави, зависи на теб кое ти допадс повече :) Много ти благодаря за интереса и се надявам да споделиш впечатления :)

      Изтриване
  2. Танче,
    чудесно декорирано, много красиво руло.Искам да го пробвам по празниците, но за жалост няма кой да го консумира.Избягваме всички захарта, имаме проблеми от нейната употреба.Но виж за гости рулото е прекрасно, чудна е украсата.
    Поздрави и светли и весели предстоящи празници !

    ОтговорИзтриване
  3. Танче,
    чудесно декорирано, много красиво руло.Искам да го пробвам по празниците, но за жалост няма кой да го консумира.Избягваме всички захарта, имаме проблеми от нейната употреба.Но виж за гости рулото е прекрасно, чудна е украсата.
    Поздрави и светли и весели предстоящи празници !

    ОтговорИзтриване