Необходими
продукти:
4 яйца
100 грама фина
захар10 грама ванилова захар
50 грама течен шоколад Нутела
70 грама бяло брашно
30 грама какао
½ чаена лъжичка бакпулвер
Необходими
продукти за крема:
250 грама
течен шоколад Нутела
300
милилитра млечна сметана за разбиване, неподсладена
За декорация:
100 грама
бял шоколад
20 грама
тъмен шоколад
За гъбките:
1 белтък, на
стайна температура
1 щипка сол¼ чаена чаша фина захар
Започнете с
приготвянето на декорацията и гъбките.
За бялата
шоколадова декорация, разтопете двата вида шоколад. Върху лист хартия за печене,
направете малки чертички от тъмния шоколад, с помощта на четка за рисуване. Оставете
шоколада да изсъхне напълно и отгоре изсипете белия шоколад. С помощта на
шпатула, изравнете равномерно. Оставете декорацията да изсъхне.За да приготвите гъбките, разбийте белтъците на пяна с щипка сол. Прибавете захарта на няколко пъти и разбивайте с миксера, докато се стопи. С помощта на сладкарски пош с кръгъл накрайник, шприцовайте върху тава постлана с хартия за печене капачета и дръжки за гъбките. Връхчетата, които се получават след шприцоването на капачетата, загладете леко с мокър пръст. Връхчетата на дръжките ги оставете. Елементите печете в предварително загрята фурна на 90 градуса за 80-90 минути. След като са готови и изстинали, по средата на капачетата отдолу пробийте малки дупки с нож. Потопете заострените крайчета на дръжките в разтопен тъмен шоколад и ги поставете в дупките на капачетата. Оставете ги да изсъхнат.
Застелете с хартия голяма тава за печене. Намажете хартията с мазнина. Оставете настрани, докато приготвите тестото за блата.
Включете фурната да загрява на 180⁰С.
Приготвянето на блата става, като разделите яйцата на белтъци от жълтъци.
Пресейте брашното с какаото и бакпулвера.
Разбийте жълтъците с половината захар и ваниловата захар, докато сместа стане светла и пухкава.
Прибавете шоколада и разбъркайте внимателно с шпатула.
Разбийте белтъците с останалата захар и ги прибавете към жълтъците и шоколада. Накрая пресейте брашното с какаото и бакпулвера и смесете внимателно с шпатула.
Тестото изсипете в предварително приготвената тава и го разпределете добре.
Поставете тавата в загрятата фурна и печете 20-25 минути. Не прекалявайте, защото блата ще стане твърд и няма да можете да го завиете на руло.
Готовия блат, завийте на руло от дългата му страна, докато е още топъл заедно с хартията за печене и така го оставете да изстине.
Пригответе крема, като разбиете сметаната на средно твърд крем. Изсипете шоколада в голяма купа и прибавете сметаната към него. Смесете внимателно със силиконова шпатула.
Развийте блата и намажете крема по цялата му повърхност. Оставете малка част от него за намазване на рулото и отвън.
Отрежете двата края на рулото напречно и ги поставете от двете му страни, за да оформите пънче. Намажете навсякъде отвън с останалия крем и декорирайте с шоколада приготвен за целта.
Да
ви е сладко!
Красота.
ОтговорИзтриванеТаня, за гъбките 1/4 чаена чаша захар сугурно имаш в предвид. А сега кажи кое от двете рула да напрява тмното или това с белия шоколад.
Бъди жива и здрава и светли празници
Поздрави Катя
Да, захар разбира се :) ще го поправя утре, като включа компютъра. Както решиш и двете са хубави, зависи на теб кое ти допадс повече :) Много ти благодаря за интереса и се надявам да споделиш впечатления :)
ИзтриванеТанче,
ОтговорИзтриванечудесно декорирано, много красиво руло.Искам да го пробвам по празниците, но за жалост няма кой да го консумира.Избягваме всички захарта, имаме проблеми от нейната употреба.Но виж за гости рулото е прекрасно, чудна е украсата.
Поздрави и светли и весели предстоящи празници !
Танче,
ОтговорИзтриванечудесно декорирано, много красиво руло.Искам да го пробвам по празниците, но за жалост няма кой да го консумира.Избягваме всички захарта, имаме проблеми от нейната употреба.Но виж за гости рулото е прекрасно, чудна е украсата.
Поздрави и светли и весели предстоящи празници !